Carl Bildt
0

Švedska želi deblokirati put BiH ka EU

FENA
Švedska, predsjedavajuća Evropske unije, objavila je u četvrtak da želi da deblokira put Bosni i Hercegovini ka priključenju u evropske integracije, pomažući joj da iz stanja "poluprotektorata" pređe u stanje demokratije, uoči sutrašnjeg sastanka u Sarajevu, čiji je cilj izlazak zemlje iz opće paralisanosti.
  • Vidjeli smo deblokiranje nekih zemalja Balkana. Ambicija aktuelne predsjedavajuće, Evropske komisije i ostalih jeste da se maksimalno založe na tom putu, kazao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na konferenciji za štampu nakon susreta s australijskim kolegom, javio je AFP.

  • Ima dosta problema u Bosni i Hercegovini, kojoj želimo jasno uputiti poruku da ostatak Balkana treba da krene dalje. BiH treba da se deblokira, kako ne bi više kasnila na tom putu,dodao je on.

Švedski ministar vodit će u petak, zajedno s američkim državnim podsekretarom Jimom Steinbergom, sastanak srpskih, hrvatskih i bošnjačkih dužnosnika u Sarajevu, s ciljem da se utiče na njih da napuste nacionalističke retorike koje koče šanse BiH da pristupi Evropskoj uniji.

Carl Bildt je naglasio da je na bh. dužnosnicima da usmjere BiH ka progresu.

  • Kao što sam to rekao otvoreno, EU je unija suverenih demokratija, a ne unija poluprotektorata, koji polovično funkcioniraju. Na bh. dužnosnicima je da povedu zemlju iz poluprotektorata u suverenu demokratiju, kazao je on.

  • Mi im to ne možemo uraditi, ali im možemo pokazati put kako da to urade, istakao je Bildt.