BiH
446

Svečani dan za BiH: Papa Franjo stiže u Sarajevo!

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Poglavar Katoličke crkve papa Franjo stiže danas u posjetu Sarajevu. Papa će iz Vatikana sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 09:00 sati, gdje će ga svečano dočekati predstavnici vlasti u BiH, katoličke zajednice, Oružanih snaga BiH i 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija koji su pripremili poseban program.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Lugi Pezzuto dočekat će papu Franju kada bude izlazio iz aviona.

U delegaciji će biti i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, ambasadorica BiH u Vatikanu Slavica Karačić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, ministrica finansija Vlade FBiH Jelka Miličević, premijer KS Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, sekretar Nuncijature Joseph P. Antony, sekretarka Odbora za doček Svetog oca Tonka Krešić i sekretar kardinala Branko Jurić.

Također, na dočeku će biti i vojnik sa zastavom i jedinica OS BiH.

Nakon toga, papa će u svom papamobilu krenuti glavnim ulicama Sarajeva ka Predsjedništvu BiH gdje će u 9:30 sati biti upriličen svečani doček uz vojne počasti. Ovo je prilika za sve građane koji žive uz glavne ceste da izađu napolje i pozdrave Svetog oca. Nakon predaje raporta, pozdrava zastavi i smotre Počasne čete ispred Predsjedništva BiH, bit će upriličeno intoniranje himni Vatikana i BiH. Potom će papa imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, nakon kojeg će se obratiti medijima u Svečanom salonu (10:10 sati).

Papa će iz kaveza pustiti golubove mira i okupljenim građanima ispred Predsjedništva BiH uputiti poruku "Mir vama".

Papa će u 10:30 sati u svom papamobilu krenuti ka stadionu Koševo, gdje će biti održano euharistijsko slavlje. Prije mise, gradonačelnik Sarajeva uručit će papi Ključ grada i Povelju o dodjeli Ključa grada Sarajeva. Misa će trajati do 13:00 sati. Očekuje se da će na stadionu biti više od 60.000 vjernika.

Misa u Katedrali Srca Isusova bit će održana u 16:15 sati gdje će se papa susresti sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima.

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru papu će u 17:30 sati dočekati kardinal Puljić, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. Papa Franjo će se obratiti prisutnima i održati molitvu.

Papina posjeta Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II" planirana je u 18:30 sati, gdje će ga dočekati 4.550 mladih iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke. Sveti Otac otkrit će ploču sa posvetom Centra Svetom Ivanu Pavlu II, a nakon planiranog programa, obratit će se mladima i dati blagoslov pojedinim bračnim parovima, njihovim bebama i djeci sa posebnim potrebama.

Posjeta poglavara Katoličke crkve Sarajevu završava u 20:00 sati kada avion polijeće za Vatikan.

Posjećamo vas da će na snazi biti izmijenjen režim saobraćaja u KS, tako da dolazak na sve lokacije papina pohoda planirate ranije.