BiH
0

Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana državnosti BiH

FENA
U povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo, kojoj su, osim vijećnika i predstavnika boračkih udruženja, prisustvovale zvanice iz Kantona i Grada Sarajevo.

Nakon intoniranja državne himne, učesnici svečanog skupa su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast borcima koji su poginuli u odbrani domovine, saopćeno je iz Općine Centar.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić je, uz čestitke za Dan državnosti, podsjetila na historijsko zasjedanje ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu kada su udareni temelji državnosti BiH i čvrsto iskazana odlučnost svih naroda BiH da njihova zemlja bude domovina zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana - danas Bošnjaka i Hrvata, kao i svih drugih građanki i građana koji u njoj žive.

U ime bivše Skupštine BiH, svečanom skupu se obratio Miro Lazović koji je i vijećnik u Centru.

Čestitajući svima Dan državnosti BiH, Lazović je naglasio da se ove godine navršava 70 godina od dana kada su u Drugom svjetskom ratu vijećnici ZAVNOBiH-a donijeli historijske odluke za Bosnu i Hercegovinu, za njene narode i građane, odluke kojima je obnovljena državnost BiH.

Podsjetio je na tada donesenu rezoluciju u kojoj je navedeno da narodi BiH svoju zemlju, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i muslimanska, vide kao slobodnu i bratsku BiH u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Lazović je potom kazao da je BiH nakon Drugog svjetskog rata potvrđivala svoju državnost kao jedna od šest republika bivše zajedničke države.

-Visok stepen osjećaja pripadnosti BiH kao svojoj državi od ogromnog broja Bosanaca i Hercegovaca je omogućio da se u vrtlogu raspada bivše Jugoslavije, putem referenduma 1992. sačuva samostalnost i državnost Bosne i Hercegovine. Govoreći o periodu nakon posljednjeg rata Lazović je naglasio da je BiH pobijedila svoje vanjske neprijatelje, ali da su još uvijek prisutne snage i pojedinci koji je otvoreno negiraju i napadaju a da na to nema adekvatnih odgovora od strane političkih snaga kojima je cjelovita BiH konačan cilj - kazao je Lazović.

-Bosna i Hercegovina će imati budućnost samo ako uspije izgraditi stabilne i demokratske zajedničke državne institucije koje će garantovati sigurnost za sve njene građane i narode te promovisati ekonomski i društveni razvoj cijele države. Vjerujmo u BiH i sjetimo se sa dužnim poštovanjem naših patriota i boraca koji su svojim životima odbranili našu jedinu državu - dodao je Lazović.

Čestitkama za Dan državnosti pridružio se i Zijad Škamo, dobitnik ''Zlatnog ljiljana'' i pri tom evocirao ratne uspomene sa porukom da se borci kao najzaslužniji za našu slobodu nikad ne zaborave.

Svečani skup su svojim muzičkim numerama upotpunili učenici Osnovne škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'' i estradni umjetnik Armin Muzaferija.

U sklopu svečane sjednice održana je i promocija knjige ''Uloga žene u odbrani Bosne i Hercegovine''.

Glavni i odgovorni urednik Eset Muračević je upoznao prisutne da knjiga posvećena heroinama koje su u proteklom ratu učestvovale u odbrani Bosne i Hercegovine predstavlja zbornik radova sa okruglog stola na ovu temu kojeg su organizovali kantonalni Fond memorijala i Organizacioni odbor manifestacije ''Odbrana BiH-Igman 2013''.

Muračević je naveo podatak da je 5.300 žena bilo u Armiji BiH, od kojih je 14 dobitnica ''Zlatnog ljiljana''.

Izdavač knjige je Udruženje za zaštitu istorijskih vrijednosti BiH ''Haber'', dok je recenzent dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić. Zlatni sponzor knjige je Općina Centar koja je donirala 20.000 KM.

Po završetku sjednice čelnici Općine su uručili simbolične novčane donacije za 117 boračkih porodica.