Sarajevo
0

Svečana akademija u povodu Dana Oružanih snaga BiH

FENA
Povodom obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga BiH u Sarajevu je večeras održana Svečana akademija.

Ovom prigodom prisutnima su se obratili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, uime Predsjedništva BiH i u svoje lično, čestitao je pripadnicima Oružanih snaga njihov praznik.

"Danas je treća godišnjica OSBiH. Zajednički praznik koji nije samo praznik nego i na određen način važan putokaz, simbol i dokaz istovremeno. To je najbolji putokaz kako treba jačati institucije države BiH kao i samu državu. Ovaj datum je simbol uspješne, možda najteže reforme u našoj zemlji. Dokaz je da kada postoji volja, stručnost i odlučnost svaka pa i najteža reforma se može provesti u ovoj zemlji", kazao je Komšić.

"Danas nema ni potrebe nikome dokazivati da oružane snage mogu zajedno živjeti i raditi i to vrlo profesionalno za šta je neophodno imati stručnost, karakter, toleranciju i poštovanje za svoju državu BiH", kazao je Komšić.

On je istakao neke od ozbiljnijih zadataka koji će biti rješavani u narednom periodu.

"Dalji napredak i viši stupanj integracija u sistem NATO-a, osposobljavanje komandi zapovjedništava svih nivoa za rukovođenje i komandovanje i u najsloženim uvjetima, te maksimalno angažiranje na pripremi i osposobljavanju učesnika i pripadnika oružanih snaga BiH u mirovnim ili drugim aktivnostima u skladu sa zahtjevima Ujedinjenih nacija i NATO-a, neki su od tih zadataka. Potrebno je intezivirati proces deminiranja u BiH, kao i u već započetim misijama u svijetu sa posebnim težištem na zaštiti i sigurnosti obavljanja tih misija, te dalje opremanje i obučavanje ljudstva u radu sa novim naoružanjem i drugom sofisticiranom opremom", kazao je Komšić.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić govorio je o dosadašnjim rezultatima OSBiH i Ministarstva odbrane BiH.

"Treća godišnjica Oružanih snaga BiH obilježava se u znatno širem obimu nego prethodne dvije. Dan Oružanih snaga BiH sve više postaje općeprihvaćen praznik svih građana i naroda BiH", kazao je Cikotić.

"Tokom ove godine OSBiH su preuzele sve vojne funkcije od EUFOR-a a time i odgovornost za stabilnost i budućnost svoje države. Prema izjavama zvaničnika NATO-a BiH je postigla najbrži napredak u okviru programa Partnerstva za mir, od njegovog konstituiranja 1994. godine do danas", kazao je Cikotić.

Iako je protekla godina bila godina obuke, očekujem da će obuka dominirati aktivnostima oružanih snaga i u narednom periodu jer je to najvažniji zadatak oružanih snaga u miru. Da bismo čuvali zamah napredovanja ukupnih odbrambenih struktura BiH narednu godinu trebalo bi prepoznati kao godinu profesionalizma. Kompetentnošću i profesionalizmom je potrebno izgraditi dignitet vojničkog poziva ali i vojne organizacije u cjelosti, kazao je Cikotić.

On je naglasio kako je «važno nastaviti ispunjavanje preuzetih partnerskih ciljeva u okviru Partnerstva za mir, kako bi što prije stekli uslove za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo kao posljednjeg mehanizma prije punopravnog članstva u NATO-u».

"Uvjeren sam da Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, kao i mnoge državne strukture imaju razloge biti ponosne na zajednički postignute rezultate u području odbrane, kako unutar državnih granica tako i na međunarodnom planu", kazao je ministar odbrane BiH.

Kultura kompromisa bez koje se ne može postići dogovor ni oko jednog značajnog pitanja u BiH, te koncept multipolarne lojalnosti, gdje lojalnost prema državi ne mora isključivati lojalnost prema entitetu, etnicitetu ili političkoj partiji, kao pozitivna iskustva odbrambene reforme primjenjivi su i na druge sfere države i društva BiH. Vrijeme koje je pred nama zahtjeva dalje nesmanjene napore kako bi bh. društvo doseglo potreban stepen sigurnosti bez kojeg ne može biti ni daljeg ekonomskog razvoja, niti poboljšanja kvaliteta svih građana i naroda BiH, kazao je Cikotić.

Svečanoj akademiji u Domu oružanih snaga BiH prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te predstavnici Parlametarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija u BiH, akademske i vjerskih zajednica u BiH.