Uz povećanu cijenu gasa
0

Sve je spremno za novu grijnu sezonu

Piše: N. Jamaković
Sarajevske "Toplane" potpuno su spremne za predstojeću grijnu sezonu i već sad bi mogli pustiti grijanje ako bi bilo potrebe za tim, kazao je za Sarajevo-x.com šef kabineta direktora ovog preduzeća, Ženja Ljubuškić.

On je podsjetio kako je propisano da "Toplane" najkasnije 15. oktobra puste grijanje, dok su to dužne učiniti ranije ukoliko tri dana uzastopno temperatura bude ispod 12 stepeni. Inače, spremni moraju biti od 20. septembra do 20. maja, a izvan tog perioda radi se rekonstrukcija, odnosno remont postrojenja.

“Naravno, obavljen je remont svih postrojenja, odnosno otklonjeni su tehnički nedostaci tamo gdje ih je bilo, a uradili smo i potpunu rekonstrukciju 15 krovnih (malih) kotlovnica. Također, smetnji nema ni na distributivnoj toplovodnoj mreži, s tim da ćemo mi ovih dana probati da li sistem u potpunosti funkcioniše, što je redovna procedura i o čemu smo već obavijestili naše korisnike”, istakao je naš sagovornik.

Iako je od 1. aprila poskupio gas, “Toplane” zasad, prema Ljubuškićevim riječima, neće povećavati cijenu grijanja, budući da je za tako nešto potrebna saglasnost Kantonalne vlade.

“Cijene su iste još od decembra 2007. i ne mogu se mijenjati bez saglasnosti Kantonalne vlade, iako mi jesmo tražili povećanje, jer poslujemo s neekonomskim cijenama”, kazao nam je Ljubuškić.

Budući da nam nije mogao reći nešto više o dugu “Toplana” prema “Sarajevogasu”, odnosno o tome da li bi ta činjenica mogla dovesti do određenih problema u predstojećoj grijnoj sezoni, odgovor smo potražili od glasnogovornika “Sarajevogasa”, Adisa Salkića.

Salkić je podsjetio da su “Toplane” dužne oko 52 miliona KM “Sarajevogasu”, koji, opet, “BH Gasu” duguje nešto ispod 15 miliona KM.

“Te dugove treba sistemski rješavati, što se, naravno očekuje od Kantonalne vlade. Mi smo prošle godine dugovali ‘BH Gasu’ 22 miliona KM, sad je to za sedam miliona manje. Treba naglasiti da je to postignuto uz pomoć Kantona koji je uplatio novac ‘Toplanama’ kako bi one nama mogle vratiti dio duga.

Dakle, postoji ta neka tendencija vraćanja duga, ali, kako sam već rekao, tu se uzdamo u pomoć Kantonalne vlade. Nadamo se da će svi akteri u gasnoj privredi intenzivirati saradnju kako bi se iznašlo kvalitetno rješenje, te spriječila mogućnost obustave gasa građanima zbog tog nagomilanog duga”, kazao je Salkić.

On je podsjetio da će građani, u odnosu na prošlu, ove zime plaćati znatno više za potrošnju gasa, koji je, uz saglasnost Federalne vlade, poskupio još 1. aprila.

“Nabavna cijena gasa se mijenja, pa tako i prodajna. Napomenuo bih da je krajem 2008. cijena gasa po kubnom metru za domaćinstva iznosila 1,01 KM, da bi u aprilu 2009. pala na 0,89 KM. Od 1. jula 2009. do kraja marta ove godine iznosila je 0,68 KM, a od 1. aprila kubni metar gasa košta 0,83 KM”, pojasnio je Salkić.