Jedva opstaju
179

Sve duži red ispred Dječije javne kuhinje u Lukavcu, vlast ne mari za ugrožene građane

A. K.
Tim koji gladnima osigurava jedan obrok dnevno (Foto: Klix.ba)
Tim koji gladnima osigurava jedan obrok dnevno (Foto: Klix.ba)
Građani BiH sve više se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, zbog čega, nažalost i ne čudi da je red u Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu sve duži. Vlast je nijema na ovu pojavu, zbog čega je tim ljudi koji gladnima omogućava jedan obrok dnevno, prepušten sam sebi.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu, kao prva ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, otvorena je prije pet godina. Danas je stanje znatno usloženije nego u vrijeme samog osnivanja, broj korisnika je sve veći, a trenutno se na listi čekanja za jedan obrok dnevno nalazi više od 80 građana u stanju socijalne potrebe.

"Mi iz dana u dan imamo sve veći broj korisnika, ali nažalost nemamo dovoljno hrane kako bismo svima osigurali obroke. Trenutno se sami finansiramo jer nemamo bilo kakve pomoći od lokalne, kantonalne, federalne ili državne vlasti. Borit ćemo se koliko možemo, ali ni sami ne znamo dokad ćemo moći funkcionirati na ovakav način", kaže za Klix.ba Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista Ruke prijateljstva.

Kuhinja u kojoj se priprema hrana za socijalno ugrožene građane (Foto: Klix.ba)
Kuhinja u kojoj se priprema hrana za socijalno ugrožene građane (Foto: Klix.ba)

Dječija javna kuhinja nedavno je izmještena u nove prostorije, s obzirom na to da u ranijem objektu nisu mogli ostati zbog nemogućnosti plaćanja zakupnine.

"Kontinuirano radimo od donacija, a najviše nam pomažu sasvim obični ljudi. Na takav način uspijevamo građanima osigurati po jedan obrok dnevno. Riječ je o kuhanom jelu u kojem se obavezno nalazi meso, uz hljeb", dodaje Zukić.

Trenutne količine namirnica s kojima raspolaže kuhinja dostatne su za kraći vremenski period, a sa koliko želje za pomoć sugrađanima u stanju socijalne potrebe radi tim u Lukavcu pokazuje i primjer da u jeku pandemije nisu ukidali podjelu namirnica.

"Sve vrijeme korone smo dijeliti obroke, a u periodu kada je to bilo onemogućeno zbog mjera koje su tada bile na snazi, mi smo hranu našim korisnicima nosili na kućnu adresu. Nažalost, stanje je sada loše i mi smo skeptični po pitanju našeg daljeg djelovanja. Država nam je takva kakva jeste, da vjerujem da ćemo svi na kraju završiti na kazanu", ogorčeno ističe Zukić.

Novi objekt u kojem se nalazi Dječija javna kuhinja u Lukavcu (Foto: Klix.ba)
Novi objekt u kojem se nalazi Dječija javna kuhinja u Lukavcu (Foto: Klix.ba)

Osim što obroke dijele za djecu, u lukavačkoj kuhinji jela pripremaju i za starije sugrađane. Među njima se nalaze i penzioneri s minimalnim mjesečnim primanjima koja ne mogu biti dostatna ni za kupovinu lijekova.