Srećko Boras
0

Sve aktivnosti Vlade HNŽ-a zaustavljene

FENA
Dok se ne riješi situacija oko financiranja javnih medija na hrvatskom jeziku sve aktivnosti Vlade Hercegovačko-neretvanske županije su zaustavljene, a to znači da neće biti ni isplate plaća proračunskim korisnicima, izjavio je danas predsjednik Vlade HNŽ-a Srećko Boras.

"Radi se o načelu rada Vlade. Ne mogu dozvoliti da se neke odluke Vlade provode, a neke ne provode", dodao je Boras.

Podsjećamo, Boras je prije dva dana prekinuo sjednicu Vlade HNŽ-a nakon što je utvrđeno da sredstva iz županijskog proračuna s pozicije "sufinanciranje projekata u informiranju" nisu prebačena javnim medijima na hrvatskom jeziku (Radio Herceg Bosne, Hercegovačka televizija Mostar i Radio postaja Mostar).

Sredstava nije prebacilo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, na čijem je čelu ministar iz SDA-a Esad Dželilović, te je županijski premijer u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije uputio zahtjev za smjenu ministra Dželilovića.

Boras je također zatražio da se na dnevni red sljedeće sjednice Skupštini HNŽ-a uvrsti rasprava o načinu funkcioniranja Vlade HNŽ-a.

Dželilović nije bio raspoložen za davanje izjava medijima. Kazao je tek da stoji ono što je rekao u izjavi za Dnevni avaz.

"Ja nisam ništa znao, iako je to moj resor u kojem samo ja mogu predlagati odluke. To je nonsens. Radi se o netransparentnom trošenju budžetskog novca. Boras želi da dodijeli sredstva medijima radi predstojeće predizborne kampanje za lokalne izbore. To je interes njegove stranke HDZ 1990", kazao je Dželilović u toj izjavi.

Iako za spornu odluku nisu glasali ministri SDA, koji nisu nazočili sjednici Vlade na kojoj je ona donesena, premijer Boras smatra da je sve urađeno po zakonu jer su za odluku glasovali svi ostali nazočni ministri.