BiH
0

Svaki stoti stanovnik BiH ima neki oblik šizofrene bolesti

SRNA
Svaki stoti stanovnik BiH ima neki oblik šizofrenije, zbog čega je potrebno angažovanje svih medicinskih i društvenih struktura na rehabilitaciji oboljelih od ove veoma raširene bolesti, izjavio je danas profesor psihijatrije akademik Slobodan Loga.

Loga kaže da oboljeli od šizofrene psihoze imaju nešto bolji standard života od osoba oboljelih od kronove bolesti.

"Odjeljenje medicinskih nauka akademije nauka i umjetnosti BiH smatra da je taj pomak ka boljem kvalitetu života šizofrenih bolesnika rezultat našeg angažovanja na reformi zaštite mentalnog zdravlja", rekao je Loga novinarima u Sarajevu nakon završetka međunarodnog naučnog simpozijuma o temi "Kvalitet života u mentalnom zdravlju".

On smatra da kvalitet života ovih, kao i ostalih duševnih bolesnika može biti unaprijeđen ako bi im izuzetno skupi lijekovi bili dostupniji, odnosno ako bi im bilo omogućeno zaposlenje.

"U ovakvim uslovima nažalost ne postoje nikakve šanse da oni rade. Zbog toga bi njihovim porodicama koje sigurno mnogo trpe što imaju ozbiljnog bolesnika trebalo obezbijediti određenu podršku", istakao je Loga i objasnio da u zapadnim zemljama postoji mnogo zaštićenih institucija u kojima se duševni bolesnici postepeno navikavaju da obavljaju poslove za koje su kvalifikovani ili koje mogu da rade.

Govoreći o uzroku nastanka šizofrenije, koji do sada nije pronađen, Loga je naveo da se sumnja na čitav niz faktora - od genetske predispozicije do spoljnih faktora koji se u kombinaciji sa unutrašnjom strukturom koja pokazuje sklonost ka šizofreniji manifestuju kao okidači ove bolesti.

"Šizofrenija se obično javlja kod mlađih ljudi kod kojih još nije završen razvoj uma, tako da oni praktično čitav život ostaju hendikepirani", rekao je Loga i dodao da današnji kvalitetni lijekovi efikasno suzbijaju akutne simptome i u odnosu na ranije preparate izazivaju manje sporednih efekata.
Današnji simpozijum organizovao je Odbor za psihijatrijska i neurološka istraživanja Odjeljenja medicinskih nauka, Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Skupu su prisustvovali predavači iz Velike Britanije, Australije, Amerike, Hrvatske, Srbije i BiH, koji su radom postavili temelje za razvoj oblasti istraživanja i unapređenja kvaliteta života u psihijatriji i srodnim strukama.