Sud BiH
343

Sutra počinje novo suđenje u slučaju Mutap i drugi, uključit će nove svjedoke

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine sutra u 13 sati početi će novi proces u slučaju u kojem se Zijada Mutapa, Alisa Ramić Mutap, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović teret da su učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je 23. marta na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

Sud BiH na čelu sa sudijom Brankom Perićem kao predsjedavajućim vijeća u ovom postupku je prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić objašnjava kako je ukidanjem prvostepene presude ona postala ništavna, kao i kompletan postupak koji je preveden i da je zakazan pretres pred Apelacionim odjeljenjem, što se skraćeno naziva i novim suđenjem.

"Na tom pretresu pred Apelacionim odjeljenjem, a Sud je već ranije morao od Tužilaštva zatražiti izjašnjenje koji dokazi bi trebali ponovo da se izvode, na način da se reproduciraju, druga vrsta dokaza da Tužilaštvo predloži koji dokazi se prihvataju. To znači da se neće ponovo saslušavati jer će Apelaciono odjeljenje svakako izvršiti preslušavanje kompletnog materijala i konačno treća vrsta je mogućnost da Tužilaštvo predloži nove dokaze", pojašnjava Feraget.

Navodi kako je u kontekstu predlaganja novih dokaza predloženo saslušanje doktora Kemala Dizdarevića.

"Sutra očekujemo da se održi taj pretres. To će biti jedna vrsta statusne konferencije na kojoj će sud odlučiti, šta će biti ponovo slušano, šta će samo prihvatiti i šta će biti izvedeno od novih dokaza. Nakon toga zavisno od odluke Vijeća idu završne riječi i tako traje. To neće dugo trajat", kaže Feraget.

On očekuje da će se odraditi svega par ročišta na ovom novom procesu.

"Odluka je ukinuta zbog bitnih povreda jer je sud naveo da je 29 svjedoka nevažno, a nije obrazložio zašto. Naveo je da Kemala Dizdarevića, tako je rečeno 'sad za sad nećemo saslušavat', a nije rečeno zašto se odbija taj važan prijedlog koji se tiče amnezije Alise Mutap. Sad će te nepravilnosti biti ispravljene i ja očekujem samo da Sud donese zakonitu i pravilnu odluku", zaključio Feraget.