Sarajevo
0

Sutra i Predstavnički dom o Upravnom odboru RTVFBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je za sutra najavljena sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj, prema najavama, poslanici treba da se izjasne o prijedlogu za sastav Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Danas je predloženu listu kandidata za to upravno tijelo odobrio Dom naroda FBiH na sjednici u Sarajevu, a prema tom prijedlogu, članovi Upravnog odbora Federalne radio-televizije treba da budu: Kadrija Hodžić, Bošnjak po nacionalnosti, Igor Soldo, Hrvat, Radenko Udovičić, Srbin i Goran Samardžić iz reda ostalih naroda.

Hodžić je predložen na mandatni period od jedne godine, Soldo na tri, Udovičić na dvije, a Samardžić na četiri godine.

Nakon što je i ranije u nešto drugačijoj varijanti bez ishoda bila u parlamentarnoj proceduri, kandidatsku listu je sačinila zajednička komisija oba parlamentarna doma.

I danas je u Domu naroda bilo primjedbi u vezi s izostankom imena nekih do tada predlaganih kandidata na listi, ali predsjedavajući Stjepan Krešić upozorio je da odugovlačenje izjašnjavanja parlamentaraca o Upravnom odboru može štetiti samo RTV-u zbog toga što će ova medijska kuća dobiti određena sredstva od Evropske unije, kako je kazao, ako Parlament riješi pitanje imenovanja njenog upravnog tijela.

Nakon Krešićevog upozorenja, delegati su se brzo izajasnili i s 33 glasa odobrili prijedlog zajedničke parlamentarne komisije za sastav Upravnog odbora. Jedan delegat je bio protiv, a deset članova Doma naroda uzdržano.

Prethodno su tokom rasprave neki delegati zamjerili što među kandidatima nema nijedne žene niti Roma i što su iz dosadašnjih prijedloga, prema njihovom mišljenju neosnovano, izuzeta imena Ivana Lovrenovića, Hrvata po nacionalnosti i Mehmeda Suljića, Roma.