Općina Stari Grad
191

Sutra će početi sanacija sarajevskog Trga oslobođenja - Alija Izetbegović

B. R.
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović (Foto: D. S./Klix.ba)
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović (Foto: D. S./Klix.ba)
Sanacija sarajevskog Trga oslobođenja - Alija Izetbegović počet će sutra, najavili su iz Općine Stari Grad.

Ovaj projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Općina Fatih iz Istanbula za koju je navedeno da će u potpunosti finansirati radove.

Kako su naveli, radovi će podrazumijevati uklanjanje starih i postavljanje novih ploča, a tokom izvođenja radova neće biti ometanja putne komunikacije kroz ulice Ferhadija i Zelenih beretki te će se svi radovi izvodit na površini trga, koja će biti adekvatno ograđena.

Početak radova je zakazan za 9:30 sati, a prisustvovat će im načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES), turski ambasador Sadik Babur Girgin i predstavnici izvođača radova, saopćili su iz ove lokalne zajednice.

Podsjećamo, gradnji garaže ispod Trga oslobođenja - Alija Izetbegović usprotivio se veći broj građana, a bili su nezadovoljni prije svega zbog mogućnosti uklanjanja dijela višedecenijskog drveća. Ovom projektu su usprotivila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ona nije odobrila nacrt projekta za gradnju podzemne garaže.

Nakon toga su načelnici Starog Grada i Centra Srđan Mandić (NS) podnijeli apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine tražeći da ocijeni ustavnost ovakve odluke Komisije, smatrajući da ona zadire u nadležnosti lokalne zajednice. Sud je odlučio da je apelacija nedopuštena, odnosno odbacio ju je.