BiH
113

Sutkinja koja je gola radila vježbe pored prozora vraćena na posao

Klix.ba
Enisa Bilajac, sutkinja Vrhovnog suda Federacije BiH, koja je prije godinu dana disciplinski kažnjena jer je gola radila vježbe u svojoj kancelariji pored prozora, vraćena je na posao. Ocijenjeno je da se ona skinula iz nehata, a ne sa predumišljajem.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) odbilo je žalbu Kancelarije disciplinskog tužioca i potvrdilo odluku drugostepene disciplinske komisije kojom se odobrava vraćanje na posao Enise Bilajac. Time je prestala da važi mjera udaljenja sutkinje sa dužnosti sutkinje Vrhovnog suda FBIH, koju joj je u julu 2013. godine izrekla prvostepena disciplinska komicija za sudije.

"Imenovana nije prekršila odredbu Zakona o VSTV-u o ponašanju koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u kredibilitet sudstva. Počinila je samo jedan prekršaj i to iz nehata, koji govori o ponašanju u sudu i izvan suda, a koje šteti ugledu sudijske funkcije", navedeno je u obrazloženju odluke.

Istaknuto je i da je neosnovan žalbeni prigovor Kancelarije disciplinskog tužioca, da je drugostepena disciplinske komisija, koja je sutkinju vratila na posao, gotovo u potpunosti zanemarila kodeks sudijske etike.

Naime, VSTV piše u odluci da je tužena disciplinski prekršaj učinila iz neopreznosti, nehata, a ne s namJerom i umišljajem, objavio je Glas Srpske.