Damask
0

Susret Alkalaja sa ministrom vanjskih poslova Republike Togo

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se u subotu,na marginama 36. sesije Vijeća ministara vanjskih poslova država članica OIC-a u Damasku, sa ministrom vanjskih poslova i regionalnih integracija Republike Togo Koffijem Esawom.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika o odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Togom, te ga, ovom prilikom, infomirao da je putem bh. Misije pri UN-u u Njujorku uručeno pismo MVP-a Republike Toga kojim se inicira uspostavljanje dipomatskih odnosa, kako bi se mogli razviti bilateralni odnosi dviju zemalja i saradnja u svim područjima od zajedničkog interesa.

Ministar Esaw je izrazio zadovoljstvo pokrenutom inicijativom i istakao da je Togo otvoren za uspostavu dipomatskih odnosa i razvijanje saradnje sa BiH.

Alkalaj se također sastao i sa predsjednikom IDB-a Muhammedom Alijem.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost na saradnji i pomoći koju IDB pruža našoj zemlji, upoznavši Predsjednika Alija o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH, te naglasio interes za unapređenjem odnosa između relevantnih bh. institucija i IDB-a.

Ministar Alkalaj je, ovom prilikom, upoznao predsjednika Alija da Vijeće ministara BiH razmatra mogućnost punopravnog članstva BiH u regionalnim bankama, uključujući tu i IDB. Također je istaknuo da postoje velike prednosti u investiranju na tržištu Bosne i Hercegovine kao zemlje buduće članice EU.