BiH
211

Surova bh. realnost: Bračni par šest dana štrajkuje glađu, a jedino što žele je posao

Piše: D. Brkić
Foto. Darko Zabuš/Klix.ba
Foto. Darko Zabuš/Klix.ba
Diplomirana defektologinja iz Banovića Zinaida Šljivić i njen suprug Salko šest dana štrajkuju glađu, najprije ispred Ministarstva obrazovanja, a potom i ispred Vlade TK zbog, kako navode, otimanja radnog mjesta u Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku.

Zinaida Šljivić, koja ima pet godina radnog iskustva u Zavodu za odgoj i obrazovanje djece ometene u razvoju, konkurisala je za predavača u Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku, ali je posao dobila druga kandidatkinja koja je dobila neophodne bodove na osnovu učešća u radu Civilne zaštite.

"Takva odluka je apsolutno u suprotnosti s Pravilnikom o zapošljavanju u obrazovnim institucijama. Međutim mene, uprkos žalbi, nisu zaposlili. Zbog toga sam najprije štrajkovala glađu ispred Ministarstva obrazovanja, a onda sam zajedno sa suprugom svoju borbu nastavila i ispred Vlade TK“, kaže Zinaida Šljivić.

Za kršenje važećeg Pravilnika bračni par Šljivić krivi direktoricu škole Almiru Džanić i resornog ministra Mirsada Kunića. Upravo prezimena pomenutih ispisana su na transparentima kojim je "opasan" ulaz u Vladu TK.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Žalila sam se Školskom odboru, ali se odgovornost za propust prebacuje s jednih na druge. Svoje dijete sam ostavila kod majke, jer sam odlučila da se za svoja prava ispred Vlade TK borim do kraja. Već mi je ukazivana ljekarska pomoć, moje zdravlje je narušeno, ali neću odustati“, kaže Zinaida.

O nepravilnostima u zapošljavaju u obrazovnim institucijama na području TK bilo je govora i na posljednjoj sjednici Skupštine TK.

Zastupnik Zoran Jovanović naveo je kako će u budućnosti Tuzlanski kanton izdvajati milione KM za odštetne zahtjeve prosvjetnih radnika jer je, kako je naveo, Pravilnikom o zapošljavanju prekršen važeći zakon.