BiH
0

Supruga pozvala Radovana Karadžića da se preda ICTY-ju

Sarajevo-X
Ljiljana Zelen Karadžić
Ljiljana Zelen Karadžić
Ljiljana Zelen Karadžić, supruga jednog od najtraženijih haaških optuženika, pozvala je u intervjuu za Associated Press svog supruga Radovana Karadžića da se preda Haaškom sudu.

Ljiljana, koja je proteklih 10 godina podržavala skrivanje svoga supruga, dala je ekskluzivan intervju agenciji AP iz svoga doma na Palama, prenosi beogradski B 92.

"Naša je porodica pod stalnim pritiskom sa svih strana. Naši su životi ugroženi", rekla je. "Ugrožena nam je egzistencija, živimo u atmosferi brige, bola i patnje. Zato sam između lojalnosti prema tebi i porodici morala izabrati. Bolno mi je i teško zamoliti te, a ipak te molim svim srcem i dušom da se predaš", poručila je Ljiljana Zelen Karadžić u intervjuu AP-u.

U prvoj optužnici od 25. jula 1995. Haaški sud tereti Karadžića za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije podignuta je i optužnica za zločine u Srebrenici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Optuženikov brat Luka Karadžić izjavio je agenciji Beta da se ne slaže s pozivom Ljiljane Zelen Karadžić upućenom njegovu bratu da se preda. Uvjeren je da je taj poziv rezultat pritisaka na porodicu.