BiH
0

Sudsko vijeće ICTY-a odobrilo privremeno puštanje na slobodu Rasima Delića

FENA
Sudsko vijeće potvrdilo je 23. novembra u usmenoj odluci da odobrava privremeno puštanje na slobodu Rasima Delića pod određenim uvjetima i ograničenjima da bi boravio u Bosni i Hercegovini od 11. decembra 2007. do 11. januara 2008., saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.

Optruženi je podnio povjerljivu molbu za privremenim oslobađanjem 19. novembra. Tužilac nije dao nikakve primjedbe, a molbu je 20. novembra u usmenoj odluci prihvatilo Sudsko vijeće, navodi se u saopćenju.

Delić je bivši načelnik Generalštaba Armije R Bosne i Hercegovine (ARBiH). U optužnici se navodi da je kao načelnik Generalštaba imao ukupne ovlasti i odgovornost za funkcioniranje ARBiH i stoga je krivično odgovoran za akte i greške koje su počinili njegovi podređeni. Suđenje protiv Delića počelo je 9. jula, a tužilac očekuje da kompletira slučaj u cjelini do prvih mjeseci iduće godine, navodi se u saopćenju.

U svojoj odluci da odobri privremeno oslobađanje, Sudsko vijeće primjećuje između ostaloga, da se Delić dobrovoljno predao Tribunalu čim je bio upoznat s optužnicom protiv njega te da je sarađivao s uredom tužioca i da je Vlada Federacije BiH izdala garancije da će se Delić povinovati svim naređenjima koje izda Sudsko vijeće.

Vijeće također uzima u obzir lične garancije optuženog da će se vratiti u pritvor ICTY-a prije nastavka njegovog suđenja i generalno povinovanje svakom naređenju koje je izdalo Sudsko vijeće, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.