BiH
0

Sudija Vlado Adamović razriješen dužnosti

Sarajevo-x.com
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH oglasila je odgovornim Vladu Adamovića, sudiju Suda BiH, za disciplinski prekršaj iz člana 56. stav 1. tačka 22. Zakona o VSTVBiH - ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu izrekla disciplinsku mjeru razrješenja od dužnosti.

Opredjeljujući se za ovu najtežu disciplinsku mjeru Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH je ocijenila da se radi o veoma ozbiljnom disciplinskom prekršaju sa teškim posljedicama po dignitet pravosuđa, a vezano za težinu prekršaja i okolnosti pod kojima je počinjen za ovu komisiju je jasno da je tuženi nepodoban i nedostojan da dalje vrši dužnost sudije.

Prvostepena disciplinska komisija je imala u vidu da tuženi u ovom postupku nije izrazio iskreno niti bilo kakvo kajanje zbog svog djela i ponašanja.

Stranke mogu uložiti žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati Drugostepena disciplinska komisija u vijeću od tri člana, u kojoj najmanje dva člana moraju biti sudije.

Ako Drugostepena disciplinska komisija izrekne disciplinsku mjeru tuženom, tada tuženi može uložiti žalbu VSTVBiH, koji u punom sastavu može izmijeniti ili potvrditi odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri. U slučaju da VSTVBiH u punom sastavu razriješi tuženog, tuženi može pokrenuti sudski postupak pred Sudom BiH.