BiH
0

Sud u Srebrenici odbio tužbu nane Fate Orlović

Anadolija
Fata Orlović (Foto: Anadolija)
Fata Orlović (Foto: Anadolija)
Osnovni sud u Srebrenici odbio je tužbeni zahtjev nane Fate Orlović iz Konjević-Polja protiv Zvorničko-tuzlanske eparhije i crkvenih općina Bratunac i Konjević sa njenim traženjem da se nezakonito izgrađena crkva ukloni iz avlije Orlovića.

Ovo je za agenciju Anadolija (AA) danas potvrdio Hajrudin Halilović, predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici.

"Odbijen je tužbeni zahtjev Fate Orlović. Ništa više o tome ne mogu reći. Šta i kako je u pitanju, koji su razlozi, ja ne znam", rekao je Halilović za Anadoliju,potvrđujući da nana Fata Orlović ima pravo žalbe i na ovu odluku.

Presudu je donijela sutkinja Teodora Petković. Suđenje su pratili predstavnici OHR-a i OSCE-a.

Pravni zastupnik nane Fate, ugledni sarajevski advokat Fahrija Karkin vjerovao je da će nakon 12 godina muka stići pravda i za Fatu Orlović.

Iako je očekivao, Karkin danas nije dobio presudu koja je, prema njegovim informacijama, jučer oko 12 sati poslana iz Srebrenice u Sarajevo. Istu nije mogao komentirati do prijema presude.

U završnoj riječi Fahrija Karkin, zastupnik Fate Orlović naglasio je da je Vrhovni sud RS-a naložio nižim sudovima da uvaže predočene dokumente o postignutoj nagodbi za uklanjanje crkve iz avlije Fate Orlović.

"Učinili smo to dogovorom sa tadašnjim premijerom RS-a Miloradom Dodikom i njegovim savjetnikom Miladinom Dragičevićem praćenim telefonskim kontaktom sa bivšim vladikom Vasilijem Kačavendom. Smatrao sam nepotrebnim maltretirati predsjednika RS-a, da ga dovodim na sud da to potvrdi. Isto tako, nisam htio ni Kačavendu dovoditi. Smatrao sam da je dovoljno da se sasluša njihov savjetnik, koji je bio organizator sastanka, i predsjednik suda", rekao je Karkin kako su to krajem maja prenijeli mediji u BiH.

Karkin je tada rekao i da je pomagao u traženju nove lokacije za crkvu i da su vlasti RS-a davno uplatile novac za njeno izmještanje.

"Isto kao što sam bio potpuno siguran da će biti oslobođena svih krivičnih odgovornosti, tako sada tvrdim da će ostvariti svoje pravo. Ne može ta crkva ostati na njenoj zemlji", rekao je tada advokat Karkin.

Općinski sud u Srebrenici je i 2010. godine odbio tužbeni zahtjev Fate Orlović za "utvrđivanje činjenica o postojanju vansudske nagodbe o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta".

Osporeno je da su se advokat Fate Orlović Fahrija Karkin, s jedne, i tadašnji predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, njegov savjetnik Miladin Dragičević i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, s druge strane, 11. januara 2008. godine nagodili da se crkva iz dvorišta ukloni čim bude osiguran novi prostor za njenu gradnju.

U ljeto 1996. u dvorištu bošnjačke povratnice u Konjević Polje Fate Orlović koja je tokom rata proživjela stravičnu torturu snaga Vojske RS, bespravno je sagrađena pravoslavna crkva koja ni nakon skoro 16 godina nije uklonjena iz njene avlije.