BiH
383

Sud u Banjoj Luci uvažio žalbu bošnjačke djece iz Vrbanjaca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Advokat roditelja djece iz Vrbanjaca Haris Kaniža potvrdio je Agenciji Fena da je Okružni sud u Banjoj Luci danas donio rješenje kojim je uvažio žalbu djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi te da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 2. jula bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

"Drugostepeni Okružni sud je sada potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po našoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece", pojasnio je Kaniža.

Banjalučki Okružni sud nije mogao, kako je naveo, da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak.

"Mi ćemo sada tražiti od Osnovnog suda da se to što prije provede", rekao je advokat roditelja djece iz Vrbanjaca.

Naglasio je da je zadovoljan ovim rješenjem Suda u Banjoj Luci.

"Rješenje Okružnog suda Banja Luka, kao drugostepenog organa, vraća nadu u bh. pravosuđe, jer smatram da su i prvostepeni i drugostepeni sud radili veoma brzo i efikasno", rekao je Kaniža podsjetivši da je njihova žalba riješena za dva i po mjeseca.

I predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović je u izjavi Agenciji Fena danas rekao da su zadovoljni rješenjem drugostepenog organa u slučaju njihove tužbe.

"To je pozitivana vijest i nadamo se da će se sve rješavati u pozitivnom smjeru", rekao je Smajlović.

Naglasio je da roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca samo žele da se konačno uvaže njihovi zahtjevi i riješi dugogodišnje pitanje na koje čekaju - da djeca u školi u Vrbanjcima izučavaju nacionalnu grupu predmeta na što imaju zakonsko pravo.

"Želimo da nijedna više generacija đaka u cijeloj BiH ne mora proći ovo što su naša djeca i mi prošli", naglasio je Smajlović.

On je za Agenciju Fena ponovio da su od prvog dana bili spremni na dijalog s nadležnim u RS-u o ovom pitanju te da tako ostaje i u narednom periodu.

Bošnjačka djeca u Vrbanjcima trenutno idu na instruktivnu nastavu u Medžlis Islamske zajednice u Vrbanjcima.

Djeca su upisana u Osnovnu školu "Prvi mart" u Jelahu, odakle i dolazi većina nastavnog kadra koji podučavaju djecu, kako i u ovoj godini ne bi gubili nastavno gradivo.

U prošloj godini zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca izgubili su školsku godinu, ali njihovi roditelji ne odustaju od borbe za njihova zakonska prava.