BiH
1.2k

Sud poništio odluku CIK-a o brisanju Salmira Kaplana sa kandidatske liste

Piše: S. H.
Salmir Kaplan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je odluku Centralne izborne komisije o sankcionisanju kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana o njegovom brisanju sa kandidatske liste.

Sud je uvažio žalbe koje je na odluku CIK-a dostavila Inicijativa za Stolac, potvrdio je za Klix.ba Demir Mahmutćehajić, nosilac liste Inicijative za Stolac za Općinsko vijeće Stolac.

"Sud BiH je prihvatio žalbu koju smo uložili Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović i ja, tako da su kazne koje nam je izrekao CIK sada poništene i vraćene na ponovno razmatranje", kazao je za Klix.ba Mahmutćehajić.

Sada se očekuje da CIK ponovo razmatra predmete u kojima su sankcionisali kandidate na Lokalnim izborima u Stocu.

Mahmutćehajić poručuje kako je današnja odluka Suda BiH dokaz da se vrijedi boriti za vladavinu prava i zakona.

Podsjetimo, izbori u Stocu 2. oktobra su prekinuti nakon nekoliko incidenata. U međuvremenu je CIK izrekao kazne za učesnike u incidentima na dan izbora u Stocu, ali još nikada nije donesena zvanična odluka da se izbori poništavaju i da se zakazuju novi.

Skidanje s liste i novčane kazne izrečene su kandidatima Inicijative za Stolac za Općinsko vijeće Demiru Mahmutčehajiću i Ahmetu Ljuboviću te kandidatu Hrvatske koalicije za Stolac HSP-HDZ 1990 Boži Ragužu. Također, novčanim kaznama kažnjeni su politički subjekti koji su ih kandidirali.