BiH
79

Sud KS: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH ipak legitiman

Piše: Š. B.
Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se uvažava žalba Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH i poništava odluka Vlade FBiH, odnosno Federalnog ministarstva pravde o nereprezentativnosti spomenutog sindikata. Na ovaj način stvoreni su preduslovi za nastavak socijalnog dijaloga i usklađivanje kolektivnih ugovora za oblast osnovnog obrazovanja u FBiH.

Vlada FBiH je ranije ove godine donijela odluku da se Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH briše iz registra udruženja sindikata, zbog određenih nepravilnosti prilikom registracije.

U međuvremenu je SSOOiO FBiH pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu, gdje nastoje dokazati da je njihov sindikat legitiman.

Tačkom 2. dispozitiva rješenja nalaže se Federalnom ministarstvu pravde da donese rješenje o brisanju iz Registra udruženja Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH te da u obnovljenom postupku upisa naloži Sindikatu da otkloni nepravilnosti koje su ovim rješenjem konstatovane.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja je putem opunomoćenika pokrenuo upravni spor osporavajući rješenje Federalnog ministarstva pravde zbog povrede pravila upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

S obzirom na to da se tačkom 2. dispozitiva rješenja nalaže Ministarstvu da donese rješenje o brisanju iz Registra udruženja Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, postavlja se pitanje kako je moguće da se nekome ko je brisan iz Registra može naložiti da otkloni nepravilnosti konstatovane pobijenim rješenjem.

Vlada FBiH nije bila nadležna za donošenje osporenog rješenja, već je jedini odgovarajući organ iz člana 47. Zakona o udruženjima i fondacijama FBiH.