BiH
251

Sud BiH pustio na slobodu deset osuđenih ratnih zločinaca

Klix.ba/SRNA
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Apelaciono odjeljenje Suda BiH obustavilo je danas izvršenje zatvorske kazne za deset osoba koje su pred ovim sudom osuđene za ratni zločin i one će biti pušteni na slobodu.

Riječ je o Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću, Milenku Trifunoviću i Petru Mitroviću koji su osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora za ratne zločine.

Oslobođeni su i Nikola Andrun, Milorad Savić, Mirko (Špire) Pekez i Mirko (Mile) Pekez koji su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Suda BiH.

Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni se odmah puštaju na slobodu.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 22. oktobra usvojio apelacije osuđenih pred Sudom BiH, utvrdio povredu prava optuženih iz člana 7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ukinuo presude Suda BiH i naložio ovom sudu da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa ovim članom.

Nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepene presude Suda BiH, prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenih lica.

Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.