BiH
3

Sud BiH: Optuženi za genocid na slobodi uz 100.000 KM kaucije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlučujući o prijedlogu odbrane optuženog Branimira Tešića, Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Miodrag Josipović i drugi prihvatio ponuđeno jemstvo u ukupnoj vrijednosti od 100.000 KM i odredio da će se ako optuženi Tešić pobjegne rješenjem odrediti da vrijednost data kao jemstvo prelazi u prihod budžeta Bosne i Hercegovine.

Sud je 3. decembra 2014. godine donio rješenje kojim je optuženom Branimiru Tešiću ukinut pritvor određen 3. oktobra ove godine te odredio mu mjere zabrane napuštanja boravišta (nadležna policijska stanica će organizirati obilazak optuženog svakog dana), putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i zabrane izdavanja novih putnih isprava, te korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine), saopćeno je iz Suda BiH.

Također, Tešiću je Sud zabranio kontaktiranje, sastajanje ili povezivanje na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100 metara, svjedocima navedenim u optužnici, sa optuženim, osumnjičenim protiv kojih Tužilaštvo BiH vodi istragu, te ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Branimir Tešić optužen je da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.