Pozitiva(c) dana
0

Sud BiH: Arkan iz zatvora, Arkan ipak u zatvor

Sarajevo-x.com
Javnost u Bosni i Hercegovini, a naročito onaj dio koji okuplja udruženja žrtava rata u Bosni i Herecgovini, ostala je neugodno zatečena kada je prije sedam dana osumnjičenom ratnom zločinacu i počinitelju genocida zloglasnog nadimka Arkan ukinut pritvor u Sudu BiH.

Željku Ivanoviću Arkanu je 7. decembra 2010. godine ukinut pritvor i određen niz mjera zabrane nakon čega je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu. Kako se navodi u saopštenju Suda BiH, dva dana kasnije, 10. decembra, Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu Tužilaštva i donijelo odluku o ponovnom određivanju pritvora.

Odlukom Apelacinog vijeća, Ivanoviću, bivšem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji se tereti za genocid počinjen u Srebrenici, pritvor je određen iz vanrednih okolnosti.

Željko Ivanović Arkan ponovo u pritvoru

"Postojanje vanrednih okolnosti proizilazi iz činjenice da je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđen genocid i prisilno raseljenje stanovništva na tom području, u korelaciji sa masovnosti radnji krivičnog djela, velikog broja osoba na koje su se posljedice istog posredno ili neposredno odrazile", navodi se u saopštenju Suda BiH.

Greška načinjena prije sedam dana ispravljena je. Nedopustivo je da zlikovci koji su ordinirali Srebrenicom (i drugim gradovima diljem BiH) sa slobode dolaze na suđenja, smiju se žrtvama u lice, i odlaze svojim kućama.