BiH
160

Suad Arnautović: U slučaju "Dva papka" Goran Salihović se trebao umiješati u svoj posao

Piše: E. Gorinjac
Suad Arnautović (Foto: Klix.ba)
Suad Arnautović (Foto: Klix.ba)
Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, inače doktor političkih nauka i izbornih sistema u BiH, u izjavi za Klix.ba je kazao kako smatra da je Tužilaštvo BiH trebalo provesti istragu u slučaju "Dva papka", odnosno prvenstveno utvrditi da li je bilo davanja i primanja mita u Narodnoj skupštini RS-a, kako se to može naslutiti iz snimka Željke Cvijanović, premijerke tog entiteta.

"Tužilaštvo BiH je trebalo pokrenuti istragu o aferi koja je kolokvijalno u javnosti nazvana 'Dva papka'. Poznato je da je u skladu sa Ustavom BiH Narodna skupština RS-a izborno tijelo za izbor pet Srba u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prema tome, Dom naroda je institucija BiH i ako je u činu izbora kandidata u instituciju države postojala i postoji sumnja u eventualno podmićivanje ili je proces izbora tekao na drugi protupravan način, onda je potrebno da reagira nadležno tužilaštvo, a to je u ovom slučaju isključivo Tužilaštvo BiH. Oni su trebali otvoriti predmet i nadležnoj policijskoj agenciji su trebali dati nalog da utvrdi stvarne činjenice", mišljenja je Arnautović.

On podsjeća na član 151. Krivičnog zakona BiH u kojem je zaprijećeno novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine onome ko silom, prijetnjom, prinudom i podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH glasa za ili protiv pojedinog kandidata ili liste.

"Ovdje je nesumnjivo da je u NSRS vršen izbor pet delegata za Dom naroda PS BiH i da je to izborni proces izbora za instituciju BiH. Dakle, ako je bilo sumnje u taj proces onda je Tužilaštvo BiH nadležno da otvori predmet, a nije ni MUP RS-a, niti Specijalno tužilaštvo RS-a, niti neki drugi tužilački organ. Ovdje se desilo nešto što mi u naučnoj oblasti koja se zove 'policy analiza' definiramo kao grešku treće vrste, a greška treće vrste je pravilno korištenje metode u rješavanju problema koji je pogrešno definiran", kaže Arnautović.

Naš sagovornik objašnjava kako je stvar pogrešno definirana tako što se cijeli problem sveo na pitanje o ovlaštenom ili neovlaštenom snimanju premijerke Željke Cvijanović.

"Nije stvar u tome, nego da li je došlo do podmićivanja u procesu glasanja u izborima za instituciju BiH. Problem nije pravilno definiran. Uporedimo to s medicinom, ako ispravno uspostavite dijagnozu, onda imate i mogućnost izlječenja. To sa ovlaštenim ili neovlaštenim snimanjem je samo nešto što bi se uzgredno u cijelom procesu trebalo ispitivati, to nije najvažnije", kaže Arnautović.

On je mišljenja da Tužilaštvo BiH treba preuzeti slučaj i krenuti od početka, da ispravno postavi problem, a on se ogleda u tome da li je bilo ili nije bilo podmićivanja u NSRS.

To je nešto što je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović trebao prepoznati i "umiješati se u svoj posao", dodaje Arnautović.

O tome šta bi CIK eventualno mogao uraditi ukoliko se istragom potvrdi da je došlo do podmićivanja i da li bi zbog toga u smislu CIK-ovih pravila mogli snositi sankcije Cvijanović i zastupnici koji su spominjani kao "dva papka", Arnautović ne želi nagađati i spekulisati, ali dodaje da je ovo stvar koja zahtijeva prvenstveno reakciju Tužilaštva BiH.

Osim toga, Izborni zakon je jasan i kaže da ukoliko je učinjena greška, a ona ne utječe na rezultate izbora, onda se izbori imaju potvrditi, a oni koji su počinili eventualne greške trebaju snositi sankcije, odnosno protiv njih trebaju biti pokrenuti određeni postupci.