BiH
954

Studentski parlament: Zabraniti profesorima UNSA da paralelno predaju na privatnim fakultetima

FENA
(Foto: FENA)
Novoizabrano rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu najavilo je na pres-konferenciji intenziviranje studentskog aktivizma i bolju artikulaciju studentskih zahtjeva u narednom periodu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Haris Zahiragić rekao je da će raditi na promjeni odnosa snaga između studenata i profesora, jer "profesori moraju biti svjesni da su oni tu radi studenata" koji, s druge strane, moraju početi poštovati profesore, njihovo znanje i iskustvo.

Dodao je da će zahtijevati da profesorima Univerziteta u Sarajevu bude zabranjeno da predaju paralelno i na privatnim fakultetima, u čemu očekuju pomoć od političkih subjekata, nevladinog sektora, studenata i roditelja.

Zahiragić je izjavio da će od Vlade Kantona Sarajevo tražiti usvajanje zakona o studentskom standardu kojim će biti regulirani minimalni uvjeti za život studenata od kojih mnogi žive na rubu egzistencije, kao i povećanje broja prosvjetnih inspektora jer trenutno u KS postoji samo jedan.

Također, istakao je da Studentski parlament, u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, nastojati formirati komisiju koja bi provjeravala da li profesori dolaze na predavanja i konsultacije, te da će tražiti inkriminiranje korištenja tzv. bubica i drugih sredstava za varanje na ispitima.

Upitan da li je član neke političke stranke Zahiragić je priznao da jeste, kao i većina članova rukovodstva Studentskog parlamenta, te da u tome ne vidi nište sporno.