BiH
329

Studenti UNSA izlaze na ulicu: Uvjeti studiranja su užasni, studenti probudite se

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Neformalna grupa studenta Univerziteta u Sarajevu organizuje u četvrtak proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Protesti se održavaju pod sloganom "Studenti, probudite se".

Studenti će izaći na ulice u znak podrške profesorima i Sindikatu UNSA koji su bili u štrajku od 8. septembra.

"Uvjeti studiranja su užasni i tu je nedostatak adekvatne literature, jer su fakultetske biblioteke pune zastarjelih knjiga iz prošlog stoljeća, koje ne pružaju dovoljno i primorani smo sami da 'krpimo' znanje raznim člancima na internetu i slično. Zatim, nedostatak opremljenih prostorija, praktična nastava je bukvalno na minimumu, pogotovo na fakultetima prirodnih nauka, laboratorije imaju oskudan pribor, na svemu se štedi, mnogo vježbi ne može da se uradi zbog nedostatka nekih hemikalija ili određenih aparata… Isto tako mali milion puta nam se desilo da sjedimo u prehladnim amfiteatrima, sve s jaknama, kapama i rukavicama zato što nema grijanja. A nema ga jer nema para", obrazlažu organizatori protesta.

SPUS nije organizator

Protesti se održavaju uprkos tome što je štrajk Sindikata UNSA obustavljen i što će se nastavni proces nastaviti od srijede. Iz Studentskog parlamenta UNSA ističu da oni nisu organizatori protesta, ali da podržavaju pravo studenata da izađu na ulice.

"Podržavamo volju studenata da izađu na ulice i protestuju. Drago nam je da se studenti organizuju, ali bojimo se samo da ne budu izmanipulisani. Mi u SPUS-u uvijek biramo dijalog kao način rješavanja problema, a protesti su nam zadnja solucija i do sada smo bili uspješni u tome. Bilo bi neozbiljno od nas da u toku pregovora izađemo na proteste, ali podržavamo u svakom slučaju jer je to pravo studenta", rekao je za Klix.ba Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.

Mirno trosatno okupljanje

Iza organizacije protesta "Studenti, probudite se" stoji nekoliko studentica i studenata s više sarajevskih fakulteta koji su naglasili da su ovo mirni protesti, te da će svi koji se ne budu pridržavali pravila biti udaljeni.

Protesti će biti održani u četvrtak od 10 do 13 sati.

Organizatori protesta istakli su da ovo nisu posljednji protesti jer smatraju da se uvjeti studiranja neće promijeniti uskoro.