Sarajevo War Tunnel VR
49

Studenti u virtualnoj realnosti prošli kroz sarajevski Tunel spasa

M. N.
Danas je u prostorijama SK Tunel "D-B" prezentiran projekat Sarajevo War Tunnel VR. Prisutni su mogli u virtualnoj realnosti proći kroz tunelsku cijev sarajevskog ratnog tunela, poznatijeg kao Tunel spasa.

Koordinatorica projekta prof. dr Selma Rizvić okupila je ekipu vrhunskih profesionalaca za realizaciju ovog projekta. Režiju digitalnih priča potpisuje Ahmed Imamović, naratori su glumci Selma Alispahić i Boris Balta, materijal za potrebe projekta ispred JU Fond Memorijala KS i SK Tunel "D-B" obezbijedili su Belma Ćuzović i Edis Kolar.

Autor muzike i producent zvuka je Adnan Mušanović, snimatelj Bojan Mijatović, a aplikaciju su programirali studenti Ajdin Jajčanin i Tarek-Abdurrazak Chahin uz superviziju asistentica Sande Šljivo i Ivone Ivković-Kihić. Dizajn projekta uradila je Selma Rizvić.

"Spoj mladosti i iskustva (studenti i njihovi asistenti i mentori) pokazatelj je da mladima treba dati šansu, i mi kao Fond Memorijala smo uvijek spremni da takve stvari podržimo, kako bismo barem u nekoj mjeri doprinijeli da mladima pokažemo da mogu da se ostvare u našem društvu, i da ne moraju da odlaze iz BiH. Pored audio vodiča na šest jezika i vodiča na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenjem sluha, ovo je još jedan iskorak SK Tunel D-B u sferi informacionih tehnologija", navode iz Fonda Memorijala.

Projekat je konkurentan i u potpunosti u kontekstu savremenih tehnoloških tokova, što ga čini izazovnim prije svega mladima, kao ciljanoj kategoriji.

"Za početak, VR planiramo koristiti za interaktivne projekte upravo sa mladima jer oni svijet svakako posmatraju kroz prizmu savremenih tehnoloških dostignuća, s tim što ćemo im ovim projektom, na njima dakle svojstven i konzumentan način plasirati kulturu sjećanja, kao konačni cilj svih projekata koje radi Fond Memorijala", poručili su.