BiH
0

Studenti s prosjekom ocjena 9,7 i više ne moraju vratiti studentski zajam

FENA
Foto: Ilustracija (Foto: AFP)
Foto: Ilustracija (Foto: AFP)
Vlada FBiH dala je saglasnost na Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Fonda za studentske zajmove FBiH za 2014. godinu.

Za akademsku 2013/2014. godinu dodijeljeno je 120 studentskih zajmova u pojedinačnom iznosu od po 2.500 KM (250 KM mjesečno u trajanju od deset mjeseci).

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke donijelo je 22. 9. 2014. godine odluku o dodjeli dodatnih 300.000 KM Fondu za studentske zajmove, te je za akademsku 2014/2015. godinu, na osnovu javnog poziva, također dodijeljeno 120 studentskih zajmova u istim pojedinačnim iznosima.

Korisnici studentskih zajmova koji u redovnom roku završe upisane studije na priznatim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH s općim prosjekom ocjena tokom studija od 9,7 do 10 oslobođeni su obaveze povrata dodijeljenih sredstava u cijelosti, dok su svi ostali dužni izvršiti povrat u skladu s ugovorom i Javnim pozivom.

Inače, najviše zajmova je dodijeljeno studentima koji studiraju na fakultetima u oblasti tehničkih nauka.

"Zbog manjeg broja prijava studenata s fakulteta iz oblasti poljoprivrednih, prirodnih i humanističkih nauka, raspoloživa sredstva su preraspoređena na ostale naučne oblasti u skladu s prijavama i brojem bodova prijavljenih studenata", navodi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.