BiH
1.8k

Studenti Prava u Beogradu aplauzom pozdravili Dodikov prijedlog raspada BiH

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je sinoć u Beogradu da je za Bosnu i Hercegovinu najbolje da se mirno raspadne.

"Najbolje za Bosnu i Hercegovinu je da se mirno dogovori raspad. Koliko sam ja razumio to se zove dissolicuja nije secesija", rekao je Dodik u obraćanju studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su ove riječi pozdravili aplauzima, javlja agencija Anadolija.

On je u jednosatnom govoru na manifestaciji pod nazivom "Upoznaj Srpsku, upoznaj svoje“ koje je organizirala Studentska asocijacija za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta u Beogradu i Predstavništvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Srbiji u ironičnom kontekstu govorio o nemogućnosti održivosti BiH kao države, ističući zalaganje za poštovanje Dejtonskog sporazuma kao primarne političke akcije koju sprovodi.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Najbolje je da Republika Srpska bude država, a oni nek stvaraju svoju državu. Koliko god se neko opirao to će se jednog dana desiti, samo mi moramo da imamo strpljenje", istakao je Dodik i dodao da će jednog dana raspisat referendum i da im, kako je rekao, niko ništa neće moći.

Podsjetivši da je Republika Srpska formirana prije rata i da ima sve elemente državnosti, Milorad Dodik je beogradskim studentima prava poručio da je Republika Srpska država.

"Ona nema stolicu u UN-u, ali je za postojanje nedovoljno da neko kaže da to ne postoji. Mnogo je vanbračne djece u životu, ali to ne znači da tu nema ljubavi", ukazao je Dodike ne želeći da upoređuje na taj način i da su mnogi RS pokušali da naprave remetilačkim faktorom.

Dodik je rekao da visoke predstvanike u BiH doživljava neprijateljski i da mu je direktno prijećeno kada je od njega traženo da se formira policija BiH.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ako to ne prihvatiš - ja ovo govorim, on je živ - ti i tvoja porodica ćete imati probleme sa moći SAD, to je nacionalni interes američkog naroda. Ja kažem, izvinite, ovo nije interes mog naroda i vratim mu papir", rekao je Dodik, govoreći o detaljima sa sastanka sa državnim sekretarom SAD Nikolas Burnsom i Harisom Silajdžićem u Washingtonu, gdje je razmatrana promjena imena Republike Srpske i uvođenje policije BiH.

On je rekao da su vršeni pritisci na njega i da je "Ashdown bio najgori, a Petrič najpodmukliji".

Prema njegovim riječima, ne može da prođe priča "prošla je Dejtonska sad je Briselska faza" i da je uvjeren da jedan dio Bošnjaka neće u EU.

"Ono kad ne vide da Turske neće u Evropu, a Turska neće nikad ući, onda neće ni oni", rekao je Dodik u ironičnom tonu.

Dodik je u svom obraćanju studentima rekao da je BiH "privremeno mjesto boravka", a da je "preživjela 1995. godine zato što su je 1992. priznale velike sile i nisu mogle da pobjegnu od toga, tražeći bilo kakav okvir te zemlje".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Bosna nema kontinuitet i ne može biti centralizovana kakva je bila u bivšoj Jugoslaviji. Zemlja apsurda, još usput sretnete visokog predstavnika", rekao je Dodik, dodavši da će se sve ovo što govori naći u UN-u, jer ga Inzko uporno prati.

"On to koristi kao dokaz da sam ja taj koji hoće nešto da razvali. On ne shvata da mi čini čast. Ja sam u Savjetu bezbjednosti konotiran kao loš momak, ali važno je pojavit se u Savjetu bezbjednosti", naveo je predsjednik RS-a.

 BiH je ocjenio i kao zemlju "masovnog pravnog i političkog nasilja" od strane međunarodne zajednice i saopštio da "visoki predstvanik prima platu od 24 hiljade evra, ništa ne radi i krši međunarodne ugovore".

Na skupu su se prethodno obratili vladika Atanasije Raketa i savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić.

U prepunom amfiteatru fakulteta je, pored velikog broja studenata, prisustvovao ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, profesori fakulteta i druge javne ličnosti.