BiH
0

Stručnjaci za proučavanje deformiteta kičme u Sarajevu

FENA
Prvi regionalni balkanski sastanak Scoliosis Research Society (SRS), najvećeg svjetskog udruženja koje se bavi proučavanjem deformiteta kičme i edukacijom spinalnih hirurga o najnovijim spoznajama u toj oblasti počeo je danas u Sarajevu.

Kopredsjedavajući sastanka i šef Odjela za kičmu Klinike za ortopediju KCUS-a prof. dr. Mirza Biščević kazao je Feni da je ta oblast doživjela procvat u posljednjih tridesetak godina i kao takva zaslužila da bude popularizirana na ovom području.

"Naš klinički centar prepoznat je kao mjesto koje zaslužuje organizaciju takvog skupa, jer KCUS sve deformitete kičme liječi prema najnovijim smjernicama SRS-a", kazao je prof. Biščević.

Istaknuo je podršku generalnog direktora KCUS-a Damira Aganovića u organizaciji centra za buduću edukaciju specijalista spinalne hirurgije iz regiona u toj medicinskoj ustanovi.

Za taj skup planirano je 35 tematskih predavanja iz oblasti spinalne hirurgije, a predavači su iz središta SRS-a te stručnjaci iz regiona. Planirane su i tri radionice, a na tom skupu se očekuje 150 sudionika iz više od 15 država.

Nove spoznaje iz te oblasti prezentirat će vodeći svjetski stručnjaci tokom dvodnevnog sastanka nazvanog "Šta bi svaki spinalni hirurg trebao znati o deformitetu kičme", a organizatori su SRS i KCUS. SRS omogućava stalnu edukaciju o deformitetima kičme ortopedima i neurohirurzima širom svijeta jer postoje nove spoznaje u toj grani medicine.

Inače, kod ovdašnje djece najčešći su razvojni deformiteti kičme, tipična adolescentna skolioza koja se javlja u pubertetu. Incidenca te bolesti je oko tri posto od ukupnog broja djece, a svako deseto dijete od tog procenta zahtijeva operativni tretman.

Deformiteti kičme kod odraslih progresivno se javljaju s godinama starosti. Tako da je mnogo osoba starije životne dobi pogrbljeno i ima krivu kičme. Uvriježeno je mišljenje da se to ne može i ne treba operirati, da je opasno.

Mirza Biščević
Mirza Biščević

"Međutim, najnovija dostignuća koja mi primjenjujemo, te operacije iako složene, čine mogućim", kaže prof. dr. Biščević.