BiH
26

Stručnjaci iz Srbije pomažu Kontroli letenja BiH

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici zrakoplovnih vlasti Srbije i BiH potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji u procesu certifikacije Kontrole letenja BiH.

Ovaj protokol predviđa pomoć stručnjaka iz Srbije u certifikaciji i osamostaljivanju Kontrole letenja BiH, koja planira da preuzme kontrolu nad svojim gornjim zračnim prostorom krajem 2015. godine.

Protokol su potpisali direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov i generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica, javili su beogradski mediji.

Ratkovica je izrazio očekivanje da će BiH proces certifikacije završiti do aprila ili maja.

"Da bi to doveli do kraja neophodan nam je jedan broj stručnih kadrova iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije", rekao je Ratkovica.

On je dodao da BiH svoj gornji zračni prostor, koji sada kontrolišu Srbija i Hrvatska, planira da preuzme krajem ove godine.

Rakovica je podsjetio da je BiH 13. novembra 2014. preuzela pružanje usluga u svom donjem zračnom prostor do 10.000 metara visine.

Čizmarov je rekla da je ovaj protokol potpisan u okviru regionalnog skupa zrakoplovnih vlasti, koji je počeo danas u Beogradu, a na kome učestvuju predstavnici 10 zemalja.

Regionalnom sastanku prisustvuju predstavnici nadležnih organa za civilno zrakoplovstvo i nacionalnih nadzornih tijela iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Srbije, kao i Švedske, u organizator je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Na skupu je istaknuto da treba pojačati saradnju i da samo zajedničkim nastupom zrakoplovnih vlasti u regionu može lakše da se dođe do sredstava fondova EU za finansiranje projekata u toj oblasti.