Rat treće dobi
21

Stranka penzionera ogorčena na Savez udruženja penzionera zbog odgađanja protesta

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stranka penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovine oglasila se saopćenjem u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog ponovnog odgađanja protesta, koji su bili zakazani za 14. septembar.

Stranka penzionera/umirovljenika BiH je, prema njihovim navodima, zvanično podržala najavljeni protest, napomenuvši da je rukovodstvo Saveza udruženja penzionera FBiH bilo neprincipijelno i nedosljedno u realizaciji te odluke.

"Riječ o protestu kao legitimnom vidu pritiska na vlast za rješavanje položaja penzionera, a naročito onih sa minimalnom penzijom", istaknuto je u saopćenju Stranke penzionera BiH.

Naveli su da reaguju zato što su i raniji kompromisi sa Vladom FBiH vezanih za odgađanje protesta potvrdili samo kupovanje vremena, a nikada ništa suštinski nisu riješili.

"Cijenimo da je i sa zadnjim dogovorom rukovodstva Udruženja penzionera sa Vladom bio primijenjen isti scenarij, tim prije što dogovor i sporazum nije sa Vladom već sa resornim ministrom Drljačom, što nije nikakva garancija implementacije sporazuma, koji je dobrim dijelom, čak i da se realizuje, diskriminirajući", stoji u saopćenju.

Stranka penzionera BiH ističe da su penzioneri opet izmanipulisani, te poručuju da je rješenje njihovih problema isključivo unutar zakonodavne vlasti FBiH i BiH, ali da tamo, nažalost, nema predstavnika penzionera.

"Ova nepovoljna situacija po penzionere je dobrim dijelom prouzrokovana od Saveza udruženja penzionera koje, nerijetko, pruža podršku baš onim političkim strankama i partijama koje su održivost penzionog sistema i dovele u pitanje", stoji u saopćenju.

Poručili su svim penzionerima da nikakvi formalni sporazumi, jeftina politikantstva, obećanja i jednokratne hedije, neće i ne mogu dugoročno riješiti krupan problem penzionog sistema i penzionera.

"Status i bolji položaj penzioneri će imati tek onda kada budu imali svoje ruke, preko svojih izabranih predstavnika u Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama", zaključeno je u saopćenju.