Okupljanje diplomata
3

Strani ambasadori zajedno ručali u Sarajevu: Da li se slavio sporazum SDA-HDZ o Mostaru?

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Hartmann i Inzko (Foto: T. S./Klix.ba)
Strani ambasadori u našoj državi danas su u Sarajevu u jednom hotelu upriličili zajednički ručak, saznaje Klix.ba.

Kako je izvijestio fotoreporter portala Klix.ba, na ovom ručku su između ostalih bili visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambsador Velike Britanije Matthew Field, austrijska ambasadorica Ulrike Hartmann, slovenska ambasadorica Zorica Bukinac, te iranski ambasador Mahmoud Heidari.

Također, prisutna je bila i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.

Oni po izlasku iz objekta nisu željeli davati izjave uz opasku da je jučer sve rečeno.

Podsjetimo, nakon 10 godina Mostar neodržavanja izbora u Mostaru lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su sporazum o održavanju izbora u Mostaru.

Ovaj sporazum je, praktično, potpisan pod pokroviteljstvo međunarodne zajednice budući da su tokom potpisavanja prisutni bili ambasadori SAD-a Eric Nelson, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, zatim Field, Kavalec i Inzko.

Potpisan je Politički sporazum koji tretira usaglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Također, Izetbegović i Čović potpisali su sporazum koji obavezuje stranačke čelnike da za šest mjeseci od početka pregovora donesu prijedlog izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji će potom uputiti u Parlamentarnu proceduru.