BiH
368

Stranci koji su jučer bili u Parlamentu: Nezaboravna prva posjeta BiH

Piše: J. H.
Jedan od učesnika izgubio je strpljenje i silom pokušao napustiti zgradu Parlamenta BiH
Jedan od učesnika izgubio je strpljenje i silom pokušao napustiti zgradu Parlamenta BiH
Osim službenika, zastupnika i ministara BiH, u zgradi Parlamenta BiH jučer su bili i učesnici Skupštine Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu, kada su demonstranti odlučili blokirati sve izlaze iz te institucije.

Amerikanci, Britanci, Irci, Nijemci, Austrijanci i građani još nekoliko država na svojoj koži su osjetili svo nezadovoljstvo Bosanaca i Hercegovaca trenutnom političkom situacijom. Jedna od njih bila je Gemma Ferst, koja je tokom svog višesatnog boravka unutar zgrade Parlamenta BiH putem Twittera opisivala situaciju u kojoj se našla.

U svom prvom tvitu, ona je napisala da je zarobljena u zgradi zbog održavanja demonstracija ispred. Dva sata kasnije, poručila je svim strancima da "ne dolaze na sastanke u nestabilnu zemlju bez pripremljenih sendviča".

"Slažem se sa demonstrantima, ali nije nimalo zabavno biti ovdje. Silom sam zatvorena u Parlamentu BiH", napisala je Ferst u svojim tvitovima.

Ona je putem ove društvene mreže pozvala ambasadora Velike Britanije u BiH Nigela Caseyja da spasti tri britanska i dva irska državljanina iz zgrade.

"Još uvijek sam ovdje. Nemamo vode ni hrane", napisala je Ferst koja je u zgradi provela 16 sati.

"Izašli smo u 3:30 sati. Nezaboravna prva posjeta Bosni i Hercegovini", napisala je Ferst i zahvalila se ambasadoru Caseyju na pomoći.

Također, ona je postavila i fotografiju na kojoj se vidi kako je jedan od učesnika Skupštine Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu izgubio strpljenje i silom pokušao izaći iz zgrade, što osiguranje nije dozvolilo.

I sam britanski amabsador oglasio se preko Twittera.

"Žao mi je što ste morali pretrpjeti dugu noć. Protesti su bili odraz razumljive ljutnje građana zbog politizacije pitanja. Dobro je vidjeti građane koji žele da se čuje njihov glas. Ovaj problem ne utječe samo na bebe, već i na sve one koji putuju sa bh. pasošima", napisao je Casey na Twitteru.