BiH
23

Stranačke zavrzlame u BPK: Hoće li koalicioni partneri isključiti G6 i Radeljaša iz vlasti?

Piše: E. A.
Mustafa Kurtović
Narednih dana trebalo bi biti poznato da li će u BPK Goražde doći do rekonstrukcije vlasti.

U ovom kantonu počela je nova runda pregovora koalicionih partnera i to nakon što je KO SDA donio zaključak po kojem od SBB-a i Stranke za BiH očekuje stavove o eventualnom isključenju grupacije G6 Eseda Radeljaša iz parlamentarne većine. Kantonalni odbor SDA Goražde tako je inicirao nove razgovore sa koalicionim partnerima u BPK-u od kojih očekuje da razmotre funkcionisanje vladajuće koalicije u ovom kantonu.

"Oi trebaju da se u tom pravcu odrede jesu li da u parlamentarnoj većini ostane G6 ili da ne ostane", izjavio je novinarima Mustafa Kurtović, predsjednik KO SDA Goražde.

Koalicioni partneri saglasni su da ima problema u funkcionisanju aktuelne parlamentarne većine i da ih je potrebno otkloniti, međutim, i zaključak SDA i same razgovore, različito tumače.

"Iz tog zaključka se možda može nazreti namjera ili eventualno riješenje i mi ćemo o tome upoznati organe stranke“, ističe Sanel Mušović član KO SBB-a.

On dodaje da će se SBB izjasniti kada im bude ponuđen konkretan prijedlog.

"Kako nam je prezentovano od pregovaračkog tima, da je prijedlog KO SDA da se ide u izmjenu parlamentarne većine, isključenjem G6, međutim u tekstualnom dijelu zaključak je formulisan nejasno, na što je SBB imao najviše primjedbi“, kaže Senad Čeljo iz SzBiH.

Jasno je međutim da poput drugih nivoa vlasti ili kantona, i u BPK problemi u funkcionisanju parlamentarne većine nikada nisu ni prestali. U SDA smatraju da se na to treba staviti tačka.

"Grupacija G6 nekada je napuštala sjednice, nekada su bili suzdržani, poput imenovanja ministara i slično. Mi želimo čistu situaciju i želimo parlamentarnu većinu koja će garantovati prosperitet, napredak i ostvarivanje politike i ciljeva ovog kantona", ističe Kurtović.

U SBB spremni su podržati odlučne korake u cilju osnaživanja koalicije.

"Poštujući koalicioni sporazum i radeći u cilju da osnažimo koaliciju koja je za nas jako bitna i u kojoj je naš najznačajniji partner SDA, s tim da ne želimo umanjiti ni značaj ostalih, mi ćemo podržati svaki odlučan i konkretan prijedlog koji će relaksirati ovaj ambijent i prijedlog koji neće ugroziti omjer učešća u vlasti SBB-a koji je regulisan prethodnim sporazumom", pojašnjava Mušović.

U Stranci za BiH će također poštovati volju vodećih koalicionih partnera.

"Mi ćemo podržavati sve stvari o kojima se usaglase SDA i SBB, zato što je inicijativa krenula iz SDA, dok je SBB drugi najbrojniji parlamentarni faktor koji čeka na to treće ministarstvo i gleda način kako da dođe do te pozicije“, ističe Čeljo.

Koalicioni partneri navode i druge probleme u funkcionisanju parlamentarne većine, a Kurtović najavljuje i razgovore sa Liberalnom strankom u Goraždu.

"To bi bila jedna druga runda razgovora u kojoj bi pokušali omogućiti da ne dolazi više do potezanja vitalnog nacionalnog interesa i vjerujem da ćemo naći neki kompromis kako bi taj segment kočenja stavili ad acta", ističe Mustafa Kurtović, predsjednik KO SDA.

Zvanične stavove KO SBB-a i KV Stranke za BiH u SDA očekuju do kraja naredne sedmice. Kakav god ishod pregovora bio, vremena je sve manje za usvajanje kantonalnog budžeta te donošenja drugih odluka koje isključivo zavise od skupštinske većine. S druge strane, Esed Radeljaš, aktuelni ministar privrede BPK Goražde koji predvodi grupaciju G6, u izjavi lokalnim medijima kazao je da nema problema u funkcionisanju vlasti i da je većina u parlamentu BPK Goražde čvrsta i stabilna. Također ističe, kako će poštovati volju vodećih stranaka.