Dobili garancije Vlade RS
0

Štrajkački odbor Željeznica RS odustao od protesta

SRNA
Štrajkački odbor "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) prihvatio je ponudu Vlade RS i odustao od protesta željezničara RS, koji su najavljeni za danas u blizini zgrade Vlade u Banjoj Luci, potvrdio je Srni predsjednik ovog odbora Zlatko Marin.

"Odustali smo od protesta, nakon što smo sinoć dobili pisane garancije Vlade RS da će radnicima ŽRS u skladu sa februarskim sporazumom do petka, 17. juna, biti isplaćena dva regresa i topli obrok", istakao je Marin.

Marin tvrdi da će od jutros na svim prugama u RS biti obezbijeđen minimalan proces rada, što podrazumijeva da će saobraćati dovoljan broj vozova da ne bi trpjela privreda RS. 

"Mi smo i dalje ostali u štrajku, uz obezbjeđenje minimuma procesa rada, i jutros u 9.00 sati održat ćemo pregovore sa predstavnicima Vlade RS u Administrativnom centru Vlade RS u Banjoj Luci", kaže Marin. 

Marin je izjavio Srni da je Štrajkački odbor željezničara RS kasno sinoć razmatrao ponudu Vlade RS da sa četiri do pet miliona KM finansijski pomogne ovo preduzeće.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je sinoć da je spreman da razgovara sa Štrajkačkim odborom "Željeznica RS" pod uslovom da radnici ovog preduzeća obezbijede minimalan procesa rada.

"Potpuno sam opredijeljen da nađem najbolje moguće rješenje za 'Željeznice RS' da bih obezbijedio kontinuitet poslovanja tog preduzeća, ali je sasvim jasno da se zakon mora poštovati i insistirat ću na tome", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.
Premijer RS istakao je da je spreman da "Željeznice RS" podrži u obezbjeđenju finansijske infrastrukture, između četiri i pet miliona KM još u toku ove sedmice.

"Želimo sa menadžmentom i sindikatom da pričamo veoma ozbiljno i o svim potezima i mjerama koje treba da uradimo u 'Željeznicama RS' kako bi obezbijedili uspješno funkcionisanje tog preduzeća", zaključio je Džombić.

Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna i u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.