Najveći blagdan muslimana
81

Stotine vjernika na Bajram namazu u goraždanskoj Kajseriji

E. A.
Na stotine vjernika prisustvovalo je jutros centralnoj bajramskoj svečanosti koja je održana u džamiji Kajseriji u Goraždu. Iako impozantna građevina, Kajserija, jedna od najljepših džamija u ovom dijelu zemlje jutros je bila mala da primi sve vjernike koji su sa ovog mjesta uputili molitvu.

Bajram namaz predvodio je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić, a održao je i tradicionalnu bajramsku hutbu.

On je podsjetio na značaj Kurban bajrama čiji su dani najvrjedniji mubarek dani kod muslimana.

Bajram namaz klanjan je širom goraždanskog Muftijstva, na 64 mjesta u osam mesdžida.

"Posebno smo radosni što je Kurban bajram veliki broj vjernika dočekao i u povratničkim mjestima. Bajram namaz klanjan je i na jedanaest mjesta u Rogatici, po šest u Višegradu i Čajniču, po četiri u Rudom i Ustikolini, tri u Žepi, sedam u Foči te 23 mjesta u Goraždu", poručeno je iz goraždanskog muftijstva.

Ukazujući na važnost Kurban bajrama iz Muftijstva podsjećaju da je to jedan od najznačajnijih islamskih blagdana.

"U njemu su sadržana dva veličanstvena ibadeta, hadž i prinošenje žrtve – kurbana koji simboliziraju potrebu za zajedništvom, međusobnim pomaganjem, druženjem i udruživanjem u dobru. Ove godine sa područja Muftijstva goraždanskog petu islamsku dužnost obavlja 25 džematlija", istaknuto je.

Ono što obilježava ove dane je obred klanja kurbana. Kurban simbolizira spremnost na žrtvu, i ličnu i kolektivnu i spremnost da se pomogne drugom.