Sjećanje na 6. april
5

Stojanović: Ako nemamo pravi odnos prema prošlosti, niko nas neće poštovati što se možda sad dešava

S. Š.
Igor Stojanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na šehidskom mezarju "Kovači" i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića danas je položeno cvijeće, odata počast i time obilježen 6. april.

Brojni zvaničnici, među kojima i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović odali su počast žrtava proteklog rata, onima koji su dali svoj život za slobodu ovog grada.

Stojanović je naglasio da je 6. april najznačajniji datum u historiji Sarajeva i da ga, kao takvog, nikada ne smijemo prestati obilježavati.

"Ne samo da ga ne smijemo zaboraviti, nego nikada ga ne smijemo prestati obilježavati jer je to podsjećanje na prošlost i budućnost - kako da se odnosimo prema našoj budućnosti, ako nemamo pravi odnos prema prošlosti sigurno je onda da nas niko neće poštovati, to se čak možda dešava u našem okruženju i od međunarodne zajednice. Zbog toga, vrijednostima koje su najvažniji sinovi grada Sarajeva ostavili u prošlosti morat ćemo se vratiti kako bi nas i drugi počeli uvažavati", poručio je Stojanović.

Dodao je da je danas on ovdje, a da će sutra biti neko drugi i zbog toga je veoma važno nove generacije podsjetiti za šta su se naši preci borili u Drugom svjetskom radu i tokom devedesetih godina.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je čestitala 6. april svima "Sarajlijama i svima onima koji vole svoju domovinu". Dodaje da je Sarajevo preživjelo najdužniju, ali da je uprkos tome opstalo kao "grad heroj" i "grad hrabrih".

"Kao što i pjesma kaže 'Sarajevo će biti sve drugo će proći'. Preživjeli smo najdužu opsadu jednog grada u novijoj historiji. Mi znamo kako je kad je najteže. Upravo smo odali počast onima koji su dali živote kako bismo danas dočekivali mirno Dan grada. Svima onima koji negiraju genocid, koji negiraju naš grad, koji ne vide Sarajevo kao svoj glavni grad želim poručiti da neće uspjeti. Sarajevo je grad heroj, Sarajevo je grad prkosa, grad hrabrih, obrazovnih, dobrih ljudi, grad mladosti. Gazit ćemo snažno u bolju budućnost", poručila je Karić.