Neće bojkotovati CIK
136

Stevandić o izlasku na izbore po Schmidtovim pravilima: Spremni smo da progutamo žabu pa i krokodila

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić govorio je danas o tome da li bi izlazak na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH značilo da RS prihvata odluku visokog predstavnika kojom je nametnuo tehničke izmjene ovog zakona.

Na pitanje da li izlazak na izbore znači prihvatanje odluke visokog predstavnika kazao je da postoji mogućnost da progutaju "žabu".

"To jeste problem, ali ovdje se radi o borbi za samouprave, načelnike i to nije nacionalno pitanje u državnom smislu, ali jeste problem i jedna velika 'žaba' koju se trudimo izbjeći. Ako je ne mognemo izbjeći, mi ćemo je progutati. Da li ćemo progutati žabu ili nećemo, dogovorit ćemo se unutar Republike Srpske", rekao je Stevandić.

Stevandić je naveo da je vlast u RS-u iskusna i inteligentna da bi prepustila ijednu polugu vlasti u RS radi odluka Christiana Schmidta ili "trikova" iz CIK-a.

"Spreman sam da progutam krokodila da spasim bilo šta u Republici Srpskoj. Ajde da kažem da su neki ljudi imali motiv da napadnu ovu moju izjavu", naveo je Stevandić.

U nastavku je pokušao opravdati odustajanje od provođenja izbora koje bi raspisale vlasti RS po entitetskom izbornom zakonu.

"Ne može niko nekim trikovima da napravi od nas ljude koji su naivni, da nam bace udicu, pa da mi reagujemo i da prepustimo vlast u općinama, Brčko distriktu i nekim općinama u FBiH", rekao je novinarima u Banjoj Luci Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Stevandić je rekao da očekuje da će tokom ove sedmice biti poznat stav vladajuće koalicije u RS-u o tom pitanju. On je istakao da je riječ o pragmatičnim stvarima.

Istakao je da RS ne može da sprovodi zakone po Izbornom zakonu entiteta koji nije stupio na snagu.

"Vidjet ćemo da nekim mogućnostima stupi na snagu, a ako ne može, mi ćemo izabrati pragmatično rješenje", rekao je Stevandić ističući da to govori u svoje ime, a ne u ime koalicije.

On kaže da su se neki trudili da RS navuku na tanak led.