BiH
4

Štete nakon nevremena u Cazinu milion KM, najviše stradali poljoprivredni usjevi

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema preliminarnim nalazima Komisije za procjenu šteta i Civilne zaštite Općine Cazin, štete od nevremena koje je ovu općinu pogodilo u nedjelju popodne iznose između 800.000 i 1.000.000 KM, a najveće štete su u poljoprivrednom sektoru.

Precizne brojke o štetama nakon olujnog nevremena u Cazinu tek će trebati utvrditi, no kako ističu u Civilnoj zaštiti Općine Cazin, radi se zasigurno o velikom iznosu.

"Komisija za procjenu šteta je posjetila sve stradale stambene objekte i napravljene su procjene. Trenutno vršimo procjene na poljoprivrednim zasadima i tu će štete sigurno biti velike. Konačne rezultate još nemamo, ali preliminarne procjene govore da se štete kreću između 800.000 i 1.000.000 KM", kaže za Klix.ba Said Mujić, šef Civilne zaštite Cazin.

U Općini Cazin su odlučili reagovati u skladu sa svojim kapacitetima.

"Mi ćemo do kraja sedmice početi isplate svima koji su pretrpjeli štete, naročito za one najugroženije, kako bi što prije krenula sanacija. Pomoć će prvo biti pružena građanima čiji su stambeni objekti stradali u nevremenu, tačnije onima čije su krovne konstrukcije oštećene i stavili smo prioritet da pomognemo tim slučajevima te za to imamo osigurana planska sredstva u našoj budžetskoj rezervi", kaže načelnik Nermin Ogrešević.

Ipak, s obzirom na to da su štete velike, Ogrešević ističe da će biti nužna pomoć i sa viših nivoa vlasti.

"Uputili smo zahtjev za pomoć kantonalnim i federalnim institucijama i čekamo odgovore. Međutim, mi već imamo negativno iskustvo iz 2014. godine kada smo imali velike padavine, ogroman broj odrona, klizišta i ugrožene objekte. Tada su tri mjeseca naše komisije utvrđivale štetu i tehničke podatke o svakom slučaju i u skladu sa svim procedurama proslijedili smo to na više nivoe, ali nismo dobili ni marku za odštetu građanima", ističe Ogrešević.

Podsjećamo, jako grmljavinsko nevrijeme praćeno snažnim vjetrom i gradom pogodilo je u nedjelju popodne šire područje Cazina, što je uzrokovalo brojne štete na poljoprivrednim usjevima, razbijene crepove i stakla na kućama i vozilima te prekide u snabdijevanju električnom energijom.