Teško je biti "Neđo" u Ljubuškom
0

FOTO+VIDEO / Štefica Galić ne ide iz Ljubuškog, prijete svima koji su gledali film

Piše: J. Hadžiahmetović
Štefica i Neđo Galić
Prepuna sala općinske vijećnice na projekciji filma "Neđo od Ljubuškog" (Foto: Fahrudin Fahro Konjhodžić/Tacno.net)
Ni sedam dana nakon prikazivanja filma "Neđo do Ljubuškog", tenzije u tom hercegovačkom gradu ne jenjavaju. Prema tvrdnjama naših sagovornika, onima koji su gledali film prijete čak i smrću. Štefica, pretučena supruga Neđe Galića, poručuje kako neće napustiti Ljubuški, iako to mnogi ovih dana čine, jer se u njemu ne osjećaju sigurno.

Nakon što je prošle sedmice prikazan film "Neđo od Ljubuškog", koji govori o nadljudskoj hrabrosti Ljubušaka Neđe Galića, koji je 1993. godine stotine Ljubušaka drugih nacionalnosti spasio logora i sigurne smrti, porodica Galić, novinari portala tacno.net, kao i svi oni koji su učestvovali u stvaranju dokumentarnog filma, posljednjih dana izloženi su neviđenoj medijskoj hajci, strahu za svoje živote i živote svojih sugrađana koji su te noći bili u općinskoj vijećnici u Ljubuškom, gdje je prikazan film.

Prvo je, nažalost, prije dva dana brutalno pretučena supruga pokojnog Neđe. Nakon toga, tvrdi naš sagovornik i novinar portala tacno.net Amer Bahtijar, počele su prijetnje smrću.

"Bojimo se za život Štefice Galić i njene djece, sedam dana ne spavamo, većina ljudi koji su učestvovali u stvaranju filma, ovih dana napustili su svoje domove u Ljubuškom. Pojedini hercegovački mediji vode brutalnu kampanju protiv filma i porodice Galić", kaže Bahtijar.

U isto vrijeme hiljade pisama i e-mailova podrške dobijaju od kolega, pojedinaca i raznih udruženja iz BiH i svijeta.

"Mnogi su nas zvali, nudili smještaj gospođi Galić, ali ona neće napustiti Ljubuški, neće otići odavde. Ono što bi bilo važno uraditi u ovom trenutku jeste spriječiti odmazdu prema tim ljudima", apeluje Bahtijar na nadležne državne i federalne institucije.

Kako nezvanično saznajemo, mnogi koji su učestvovali u kreiranju filma "Neđo od Ljubuškog", koji su bili sagovornici ili su prisustvovali projekciji, najvjerovatnije će dobiti otkaze na poslu.

Neđi Galiću, koji je umro 17. oktobra 2010. godine, dodijeljena je nagrada "Duško Kondor" za građansku hrabrost. Kako se navodi i u obrazloženju nagrade koja mu je postuhumno dodijeljena, gledajući progone i nepravdu učinjenu pripadnicima drugih nacionalnih grupa u Ljubuškom 1993. godine, glasno se i javno pobunio riječima: "Ljudi, ovo je ludost, ovo je zločin, ovo ne možete raditi!".

Ono što je sigurno jeste to da će naredne sedmice biti neizvjesne za sve one hrabre Ljubušake koji su na bilo koji način povezani sa porodicom Galić ili filmom "Neđo do Ljubuškog".