BiH
0

Statua trudne žene bez ruku na Trafalgar Squareu 2005

NINA
Mramorna statua trudne žene bez ruku od 4,7 m, djelo britanskog umjetnika Marka Queena, bit će postavljena u proljeće 2005. na četvrtom, posljednjem slobodnom postolju na čuvenom londonskom Trafalgarskom trgu, objavila je skupština grada Londona.

Gradske vlasti su organizirale natječaj za skulpturu koja bi "neko vrijeme pravila društvo admiralu Nelsonu". Umjetnici su slali makete svojih prijedloga, a u uži izbor ušlo je šest prijedloga među kojima su bile i skulpture nebodera i automobila. Svi radovi su bili izloženi u Nacionalnoj galeriji, Muzeju umjetnosti na Trafalgarskom trgu.

Izbor je pao na Queenovo djelo koje je nazvao "Trudna Alison Laper", po imenu modela u osmom mjesecu trudnoće. On kaže da se opredijelio za statuu trudne žene da bi trgu dao malo ženstvenosti i tako razbio "pravi primjer falusnog spomenika" oličenog, po njemu, u statui admirala Nelsona, javila je agencija AFP.

Alison Laper je inače i sama umjetnik i invalid, a Queenu je bila model u trudnoći. Njezina statua od bijelog mramora će na Trafalgarskom trgu biti izložena između 12 i 18 mjeseci, nakon čega će je zamijeniti "Hotel za ptice", djelo od pleksiglasa njemačkog umjetnika Thomasa Schuta.