Podrška u traženju pravde
94

State Department: Prihvaćanje nepobitnih činjenica o genocidu je jedini put ka pomirenju

B. H.
Ilustracija © Shutterstock
Ilustracija © Shutterstock
Američki State Department se oglasio povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici porukom da žrtve zločina uvijek imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Iz State Departmenta su poručili da su predani pružanju podrške žrtvama genocida u Srebrenici, te da SAD nikada neće zaboraviti 11. juli.

"Danas se obilježava 28 godina od genocida u Srebrenici. SAD je predan u pružanju podrške žrtvama, preživjelima i voljenima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu za preživjele i traženje pravde za ove zločine", poručili su iz State Departmenta.

Dodali su da je jedini put ka pomirenju prihvaćanje nepobitnih činjenica o genocidu u Srebrenici.

"Dok građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. To zahtijeva prihvaćanje nepobitnih činjenica o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima", dodali su iz State Departmenta.

Na kraju su istakli da će SAD nastaviti podržavati demokratsku, uključivu i prosperitetnu budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine.