Livanjski kanton
0

Starica zaražena gripom H1N1 bila na svadbi u Kupresu

SRNA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Nova gripa potvrđena je kod sedamdesetpetogodišnje žene iz Kupresa koja je doputovala iz Australije, a s obzirom da je bila na svadbi, među 200 zvanica, postoji mogućnost povećanja broja oboljelih u Livanjskom kantonu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić rekla je Srni da se do sada nijedno lice nije javilo u Dom zdravlja sa simptomima nove gripe, čija inkubacija traje do sedam dana.

Ona je dodala da je nova gripa kod starice potvrđena iz referentne laboratorije za praćenje situacije u vezi sa novim gripom pri Kliničko-bolničkom centru "Koševo" u Sarajevu, te brzim testom, koji je urađen 20. jula u Odjeljenju za infektologiju Kliničko-bolničkog centra u Mostaru.

Mamićeva je pojasnila da je oboljela starica doputovala prošle sedmice iz Australije na svadbu kod rođaka u Kupresu.

"Činjenica da je oboljela žena bila na svadbi, na kojoj se okupilo oko 200 lica, dodatno opterećuje epidemiološku situaciju u kantonu, ali do sada se nijedno lice koje je bilo na svadbi i u bližem kontaktu sa oboljelom nije javilo u Dom zdravlja sa simptomima nove gripe čija inkubacija traje do sedam dana", naglasila je Mamić. 

Ona je dodala da kantonalni Zavod za javno zdravstvo i Stručni tim, koji je prošlog mjeseca formiralo kantonalno Ministarstvo zdravstva, prate situaciju nakon pojave prvog slučaja nove gripe na području Livanjskog kantona, te da za sada nema novih slučajeva niti lica sa simptomima koji bi ukazivali na ovo oboljenje.

Mamićeva je upozorila da, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije lijek "tamiflu", koji u slobodnoj prodaji u Federaciji BiH košta 75 KM, ne treba uzimati preventivno protiv nove gripe, odnosno kada nema simptoma ove bolesti, nego samo u težim slučajevima kod hroničnih bolesnika, koji spadaju u takozvanu rizičnu grupu.
Ona je napomenula da ovaj lijek može propisati isključivo ljekar infektolog, te da u BiH na zalihama trenutno ima oko 12.000 doza, koje će u slučaju potrebe oboljelim građanima biti odobrene besplatno.