Iz Fondacije upozoravaju
0

Stari grad Visoki ponovo nezaštićen

Sarajevo-x.com
Kao i prošle godine, tako i ove, iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ upozoravaju da su srednjevjekovni zidovi na Starom gradu Visokom ostali otkriveni i nezaštićeni pred vremenskim nepogodama.

Tim Zemaljskog muzeja iz Sarajeva koji vrši arheološka iskopavanja na ostacima srednjevjekovnog kulturnog sloja na ovoj lokaciji nedavno se susreo i sa problemom vandalskog uništavanja zidova.

"Iskopani ostaci srednjevjekovne nastambe pokazuju da je riječ o inferiornoj gradnji s prilično nestabilnim zidovima. U sekciji u kojoj je u augustu mjesecu došlo do obrušavanja mogu se vidjeti dva kružna zida između kojih se nalazi "glineni zid’. Usljed izloženosti vremenskim neprilikama (smjena visokih temperatura s obilnim padavinama) dijelovi gline se urušavaju. Ukoliko se ne zaštite preko zime (a vjerovatno neće jer su radovi obustavljeni krajem augusta) doći će do novih urušavanja tokom i poslije zimskog perioda," upozoravaju iz Fondacije i dodaju:

"Iznenađuje da su tokom čišćenja najvišeg dijela Starog grada radnici zemlju i kameni građevinski materijal bacali ispod eliminirajući mogućnost otkopavanja eventualno nižih građevinskih sekcija. Ulaz na Stari grad, koji je zaštićeni nacionalni spomenik, je, nažalost, širom otvoren i još uvijek bez ikakve zaštite ili službe osiguranja."