Neustavni Dan RS-a
22

Stare nesuglasice novih partnera: 9. januar - balon koji je prilično ispuhao

I. Č.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, razloga za trvenja između političkih partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ponovo priziva avete prošlosti poslovičnom podrškom jednih i deklarativnim protivljenjima drugih. Ishod je izvjestan – vječiti "status quo".

Neukusnu paradu kiča uz državničke govore entitetskih zvaničnika i njihovih prekodrinskih aplaudera, da ne kažemo političkih pokrovitelja, ponovo ćemo imati priliku gledati uz popratnu scenografiju sa sve oklopnim vozilima i vojnički postrojenim policajacima MUP-a RS.

Jer, unaprijed su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i novoimenovani ministar odbrane BiH Sifet Podžić, poučeni ranijim iskustvima, najavili kako će se za obilježavanje 9. januara angažovati pripadnici MUP-a RS, odnosno kako neće biti angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH.

Da apsurd bude veći, Dodik, u svojstvu člana Predsjedništva jedne države, poručuje kako 9. januar ostaje praznik njegove nedosanjane "države Republike Srpske". Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je pritom pozvao visokog predstavnika da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzme sankcije.

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da je obilježavanje 9. januara jedan balon koji je prilično ispuhao, odnosno da je simbolički kapacitet Dana RS, koji treba da služi dnevnoj politici za manipulativne svrhe, dobrano istrošen.

"Dan RS-a je krajnje deplasirana politička tema, vrlo prežvakana i vrlo neinteresantna, u svakom smislu. Čak nema više energije ni da pobuđuje nacionalizme i ekstremizme. Više na njoj niko ništa ne može dobiti ili izgubiti, kako u RS-u tako i u FBiH", kazao je Filandra za Klix.ba.

Navodi kako ništa ne znači što je Dan RS-a proglašen neustavnim kad nikakvih posljedica nema za njegovo obilježavanje.

"Ako nešto proglasite neustavnim a nemate nikakve represivne mjere da to sankcionirate ili zabranite služi samo daljem derogiranju države. Nikakve koristi od toga nema", zaključio je profesor Šaćir Filandra.

Dan Republike Srpske obilježava se 9. januara zato što je na taj datum 1992. godine skupština srpskog naroda u sarajevskom hotelu Holiday Inn proglasila republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kao nezavisnu cjelinu unutar Bosne i Hercegovine, s ciljem da je pripoji Jugoslaviji koja se već raspadala.