BiH
297

Stanovnici zgrada u kompleksu Nova Vogošća ogorčeni: Krov prokišnjava, liftovi ne rade

Piše: N. N.
Stanari dviju novoizgrađenih zgrada u stambeno-poslovnom kompleksu Nova Vogošća u naselju Rosulje u općini Vogošća mjesecima se suočavaju sa problemima kojima se ne nazire kraj.

Prema riječima jednog od stanara koji je u ovom naselju stan kupio prije sedam mjeseci, zgrade prokišnjavaju, liftovi ne rade, a problema ima i sa vlagom.

Objekti su faktički nedovršeni, iako su stanarima uredno prodati.

"Kada sam obilazio stan prije kupovine uočio sam određene nedostake. Referenti prodaje čvrsto su mi obećali da će sve to biti završeno u roku od 15 do 20 dana, da oni već na tome rade, da su potpisali ugovore sa izvođačem radova i da radovi trebaju početi", kaže za Klix.ba jedan od stanara.

Iako u ulazima liftovi ne rade, stanarima je uredno obračunato održavanje zajedničkih stambenih prostorija kao da liftovi uredno rade.

Stanari su se obraćali kompaniji od koje su kupili stanove, a to je u ovom slučaju HETA ASSET RESOLUTION BH. Odgovornost za propuste prebacuje se između HETA-e i Sarajevostana koji je zadužen za održavanje zajedničkih prostorija.

"Iz Sarajevostana su tu dolazili jednom, ali ništa nisu uradili, samo nas šalju od jednih do drugih", kaže stanar koji napominje da je većina stanara podigla kredite kako bi kupili stanove.

Iz HETA-e BiH kažu da oni nisu investitori projekta Nova Vogošća, već su preuzeli vlasništvo nad određenim brojem neprodatih etažnih jedinica. Sukladno tome, tehnički prijem objekata je obavio prvobitni investitor te je proces prodaje etažnih jedinica počeo nekoliko godina prije nego što se HETA BiH pojavila na tržištu kao kupac preostalih dijelova etažnih jedinica.

"S obzirom na okončanu proceduru tehničkog prijema objekata, HETA BiH nije bila dužna intervenirati niti investirati u etažne jedinice koje prodaje u tzv. 'viđenom' stanju, što svojim potpisom kod notara potvrđuju i sami kupci i temeljem čega se formira tržišno veoma prihvatljiva cijena, na osnovu koje je većina etažnih jedinica prodata u kratkom vremenskom periodu. Trenutno je na raspolaganju za prodaju 20-ak etažnih jedinica za potencijalne kupce.

Bez obzira na to što HETA BiH kao vlasnik etažnih jedinica nije dužna investirati niti intervenisati na uređenju zajedničkih dijelova objekta (stubište, liftovi, krov itd.), kao kompanija koja je posvećena nalaženju najboljeg rješenja za sve svoje klijente, odlučeno je osposobiti liftove u ulazima u kojima nisu u funkciji", kažu iz HETA-e za Klix.ba.

Dodaju da im je drago da će prvobitno predviđeni rok za otpočinjanje radova, druga polovina 2016. godine, biti ispoštovan. Naime, tenderska procedura je provedena i ugovor sa izvođačem radova je potpisan. Pred izvođačem je proces nabavke opreme te bi radovi svakako trebali početi u ovoj godini.

"Napominjemo da su za upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova predmetnih objekata odgovorni izabrani upravitelji i HETA BiH će rado, sa ostalim etažnim vlasnicima, učestvovati u procesu konsultacija s upraviteljem", kažu na kraju iz HETA-e.