BiH
0

Stanovnici Nemile dobili centralno grijanje

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
U mjestu Nemila, koje je udaljeno od Zenice 15-ak kilometara, današnjim svečanim činom otvorena je Toplana na biomasu koja je mještanima osigurala sistem centralnog grijanja.

Općina Zenica je sa Češkom razvojnom agencijom u julu 2011. godine potpisala Memorandum o razumijevanju na implementaciji projekta "Korištenje obnovljivih izvora energije za sistem centralnog grijanja u Nemili", što je značilo izgradnju Toplane na biomasu sa pratećom infrastrukturom. Na osnovu ovog memoranduma Vlada Češke Republike odobrila je realizaciju granta u iznosu od 1,48 miliona eura.

Implementacija projekta počela je 2011. godine i trajala dvije godine, a čast da otvore Toplanu i centralno grijanje pripala je načelniku Općine Zenica Husejinu Smajloviću i češkom ambasadoru Tomašu Szunyogu.

Projekt "Korištenje obnovljivih izvora energije za sistem centralnog grijanja u Nemili“ predstavljao je prvu fazu izgradnje sistema centralnog grijanja u Nemili kapaciteta 3MW toplotne energije. U ovoj fazi urađeno je priključenje javnih objekata na sistem centralnog grijanja (Osnovna škola, Dom zdravlja, Policijska stanica i Društveni dom) te 91 privatnog objekta koji se nalazi u blizini toplovodnih trasa.

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović izrazio je veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, a istog mišljenja je i češki ambasador Szunyog.

"U narednom periodu pripremit ćemo još mnogo projekata, jer ovo nije jedini projekat koji Ambasada Češke u Bosni i Hercegovini želi uraditi. U Nemili smo sa ovim projektom do 2017. godine, ali već pripremamo nove projekte koji su slični ovome, kako bismo uradili još posla u BiH", kazao je Szunyog.

Nemila je ovim projektom postala najmanje toplificirano mjesto na Balkanu te je dobila ekološki prihvatljiv sistem centralnog grijanja.

Sistem centralnog grijanja sa kotlovnicom na bazi biomase znatno smanjuje broj lokalnih izvora toplote koji koriste goriva niskog kvaliteta, što će u budućnosti doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i zdravlja stanovništva u Nemili. Pored toga, cilj projekta je ublažavanje klimatskih promjena i doprinos na ispunjavanju ciljeva Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC).

Realizatore projekta, češki konzorcij Mevos, VHS Brno i Eveco Brno, izabrala je na tenderu Češka razvojna agencije, a Općina Zenica, pored uloženih blizu dva miliona KM, osigurala je zemljište, građevinski projekt, pribavila neophodne saglasnosti i dozvole te obavila građevinske radove.