BiH
0

Stanković imao pomagače pri bijegu iz KPZ-a Foča

FENA
Radovan Stanković pobjegao je danas iz Kazneno-popravnog zavoda Foča uz pomoć pomagača čije auto se ispriječilo kolima zatvorskog osiguranja kojim je transportovan do Kliničkog centra u Foči radi stomatološkog liječenja, nezvanično se saznaje.

Na putu do fočanske bolnice, udaljene samo kilometar od KPZ Foča, vozilu koje je transportovalo Stankovića ispriječilo se vozilo "golf 3" u koje je Stanković uskočio i auto se brzo udaljilo s mjesta događaja.

Sumnja se da je akcija Stankovićevog bijega bila dobro isplanirana, jer sve se dogodilo na putu koji je veoma frekventan.

Radovan Stanković, nekadašnji haški optuženik, nalazio se u Kazneno-popravnom zavodu Foča, gdje je izdržavo kaznu od 20 godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina nad civilima u Foči 1992.

Glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je za Fenu da su na potrazi za Stankovićem angažirane dodatne snage policije, da su postavljeni punktovi, te da je o svemu obaviještena policija u Kantonu Sarajevo i Goraždu.

Predmet Radovana Stankovića je prvi koji je iz Haškog tribunala prebačen u Tužilaštvo BiH i suđeno mu je pred Sudom BiH.